74-годишен мъж с отрицателен тест се оказа починал от Ковид-19

Близките му търсят истинската причина за смъртта му

11.12.2020 | 19:35 Редактор: Ралица Братанова

Близки на 74-годишен мъж търсят истинската причина за смъртта му. В края на ноември той е изпаднал в кома в дома си, приет е в "Пирогов" и часове по-късно умира. 

В документите за смъртта му обаче, причината е Ковид-19, а мъжът е с отрицателен антигенен тест.

За последните дни живот на Саркис Бахдасарян разказва неговата племенница Михаела. 74-годишният мъж е с онкологично заболяване в ремисия, а тази пролет претърпява и черепно-мозъчна операция. 

На 22 ноември следобед възрастният мъж ляга да спи и не се събужда повече. Близките му търсят Спешна помощ. 

Лекарят го преглежда, а новините за семейството са смразяващи. 

"При такива операции като тази на съпруга ви често се случват такива неща, човекът просто умира, в кома е, оставете го да си умре", казал лекарят.

Семейството започва да търси други възможности, но се оказва, че места в болниците няма. Все пак не се примиряват и следва трето обаждане за линейка. 

Тя се озовава пред болница "Свети Наум", където правят антигенен тест на мъжа. Резултатът е отрицателен, а приемът –отказан. 

Линейката се отправя към "Пирогов". След дълго чакане и няколко телефонни обаждания все пак 74-годишният мъж е приет. А до болницата е допусната само съпругата му, която е оставена да чака пред кабинета. Малко по-късно разбира, че той е починал.

Близките на 74-годишният мъж смятат, че причината за смъртта е инсулт и затова останали шокирани, след като случайно разбрали какво е записано в документите. 

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов обясни, че по случая тече вътрешно разследване. Но призна, че хора от семейството на мъжа са се държали агресивно и дори показа съобщения, които е получил от близки на покойния. 

От болница "Свети Наум" пък обясниха, че в техните регистри няма такъв пациент и не са тествали лице с подобно име. От Спешна помощ заявиха, че са направили всичко възможно. 

Близките на покойния мъж обаче са категорични, че ще търсят правата си, и вече са в готовност да сигнализират дори европейските институции. 

Вижте още в репортажа на Михаела Карабельова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК