Вълчев: Няма учители, които не могат да преподават заради липса на устройства

Те ще получат допълнителни пари за обучението в интернет

11.12.2020 | 17:36 Редактор: Ивет Арабова

Няма учители, които да не могат да преподават дистанционно заради липса на електронни устройства. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на парламентарния контрол.

"Може да не преподават заради липса на други фактори, но няма заради липса на устройства. Това не означава, че нямаме нужда от закупуване на устройства. До пролетта на следващата година ще имаме допълнително 24 хиляди устройства за учителите. От тези 108 хиляди, които казах, 24 хиляди ще бъдат за учителите“, добави министър Вълчев.

Просветният министър напомни, че с подписания в началото на седмицата анекс към колективния трудов договор учителите ще получават допълнително пари за обучението в интернет.

"Те имат подписан анекс на Колективния трудов договор, в който са одобрени допълнително по 30 лева за плащане на интернет на учителите и за консумативи“, уточни Красимир Вълчев.

В помощ на учителите през февруари ще бъде изработена методика за преподаване в електронна среда. Вече е готов и подобен наръчник за родители. Просветният министър каза още, че през последните 5 години има намаление на средната възраст на учителите в страната - от 52 на 48 години. 

Междувременно стана ясно, че детските градини и ясли в София няма да бъдат отворени в понеделник. 

"Все още нямаме официална информация от здравното министерство, но в София детските градини ще останат затворени и следващата седмица. Има известно намаляване в броя на новозаразените, но в същото време броят на хоспитализираните се запазва на доста високо ниво. Нашето мнение е, че към момента няма основание да отваряме детските градини", заяви Йорданка Фандъкова.

Кметът на столицата подчерта, че по време на празниците трябва да сме много внимателни.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК