Нарушават ли се човешки права по време на пандемията?

Нд 10 декември отбелязваме Деня на човешките права

10.12.2020 | 21:13 Редактор: Калина Донкова

Редица основни човешки права се нарушават по време на пандемията от коронавирус в целия свят. Това твърдят юристи по повод ограничителните мерки, въведени в почти всички страни.

На 10 декември международната общност чества Деня на човешките права. През 1948 г. на тази дата Общото събрание на ООН приема обща декларация за това какви права има всеки човек. Сред тях се нареждат правото на живот, свобода, сигурност, равенство през закона, забрана за дискриминация, робството и мъченията и други.

Според Диляна Маркова от "Български адвокати за права на човека" (БАПЧ) на първо място е важно да направим разлика между нарушаване и ограничаването на права.

С изключение на абсолютните права, редица от правата от каталога на Европейската конвенция за правата на човека, могат да бъдат ограничавани. Изисква се обаче да се отговори на троен тест – дали ограниченията са необходими, целта им да бъде в защита на национална сигурност, обществен ред и здравето и права на другите и те да бъдат съразмерни.

"В България мерките през март създадоха въпросителни не относно естеството си, а с какъв акт бяха наложени. Ограниченията бяха въведени със заповед от здравния министър, а не с акт от парламента", добавя тя.

Задължителното онлайн обучение за учениците и студентите ограничи достъпа на образование за някои от тях, категоричен е Димитър Димитров от Дружество за ООН в България. 

"Правата на българските граждани не са преднамерено нарушени в България в нито една сфера", категоричен е той.

По-рано днес министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че вече са започнати процедури за закупуването на близо 108 хил. персонални компютъра за училищното образование.

Спряха ли жалбите в Страсбург и налице ли са нарушения на човешки права по време на пандемията у нас?

Повече по темата вижте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК