Възможен ли е компромис в спора между София и Скопие?

Министър Екатерина Захариева ще приеме Владимир Бучковски

09.12.2020 | 07:22 Редактор: Тодор Петров
Възможен ли е компромис в спора между София и Скопие?

Продължават разговорите между София и Скопие по отношение на подкрепата на страната ни за началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС. 

Днес вицепремиерът и министър на външните работи - Екатерина Захариева, ще приеме специалния представител на Република Северна Македония за България - Владимир Бучковски. От пресцентъра на министерството съобщиха, че след срещата ще бъде даден брифинг за медиите. 

Вчера правителството на Северна Македония публикува официалното си становище, в което посочва, че Република България е наложила вето на началото на преговорите на Северна Македония с Европейския съюз и с това е застанала на пътя на европейската интеграция на страната.

Македонското правителство смята, че "става дума за неотговорна и тежка геостратегическа грешка", а страната е готова за началото на преговорите. Вчера над 20 евродепутати от комисията по външни работи на Европейския парламент настояваха Съветът да одобри преговорната рамка за Северна Македония и Албания. 

До момента позицията на страната ни остава непроменена - България подкрепя започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС, но при определени условия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК