Българите теглят кредит най-често за ремонт и обзавеждане

Страната ни е сред лидерите по най-ниски лихви в Европа

08.12.2020 | 11:30 Редактор: Ралица Братанова
Българите теглят кредит най-често за ремонт и обзавеждане

Към края на септември 2020 г. кредитите на сектор домакинства и нетърговски организации, обслужващи домакинствата (НТООД), възлизат на 25,140 млрд. лв. Това е със 7,5% повече спрямо същия период на 2019 г., показват данните на Българска народна банка (БНБ).

Налице е леко забавяне в темпа на растеж. За сравнение през преходното тримесечие показателят се равнява на 24,559 млрд. лв., като той нараства с 8% на годишна база. Сравнено с края на юни, показателят се увеличава с 2,4 на сто, а като брой изтеглените заеми намаляват с 0,4 на сто. Данните показват, че въпреки кризата българите продължават не само да теглят, но и да спестяват.

В края на третото тримесечие на 2020 г. броят на депозитите на сектор домакинства и НТООД е 9,299 млн., като намалява на годишна база с 2,8% при същото годишно понижение в края на юни 2020 година. Размерът на депозитите е 58,152 млрд. лв., което е ръст от 7,9% на годишна база и 1,7% ръст на тримесечна база.

По време на пандемията българите най-често теглим потребителски заем за подобрение условията в жилището, обзавеждането и за ремонт, обясни за "Монитор" кредитният консултант Тихомир Тошев. Причина за изменението в класацията за топпричини за заем за потребление е кризата с коронавируса, заради която много хора прекарват повече време вкъщи и забелязват какво могат да променят.

Всъщност преди пандемията причина номер 1 за теглене на такъв тип кредит бе обединяването на стари задължения, натрупани през годините. Например борчове към "Топлофикация", други монополисти или няколко банки. Според Тошев в последните години хората са успели да преструктурират тези задължения и затова делът им намалява.

Обединяването се нарежда на трето място след потребителските кредити за допълване на ипотеки.

"Хората предпочитат, когато не им стига по-малка сума, да изтеглят потребителски кредит за между 30 000 и 60 000 лв., въпреки по-високата лихва", обясни Тошев. Клиентите оправдават цената със спестените разходи, които иначе има при жилищните заеми - например задължителна застраховка, ипотека и пр.

На четвърта позиция по време на пандемията сред потребителските заеми е покупката на семеен автомобил втора ръка.

Освен това се наблюдава и осезаем ръст на заемите за покриване на възникнали текущи разходи. Данните на една от търговските банки у нас сочат, че молбите за подобни кредити се увеличават със средно 20 пъти на месец във втората половина на годината.

Водещите причини за теглене на заем за потребление пък остават без промяна - това са обединяване на задължения, ремонт и подобрения в дома, както и покупка на стоки и услуги.

Всъщност лихвите по потребителските кредити продължават да са изгодни, като се нареждаме сред лидерите по най-ниски лихви в Европа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК