Нова идея - данък "хоум офис"

Работещите от вкъщи са 40% по-продуктивни, смятат експерти

07.12.2020 | 21:03 Редактор: Калина Донкова

Предложение за данък от 5% върху заплатата на paбoтницитe, преминали в режим на хоум офис. Тази идея се появи в доклад на икономисти от Deutsche Bank.

Предложението е сумата да се плаща от работодателите и да бъде предназначена за служителите, които не могат да извършват работата си от вкъщи и имат по-ниски доходи. Тази мярка не е предвидена за самонаетите лица и тези с нисък доход.

Идеята е данъкът да засяга само служители, които са предпочели работата от вкъщи по собствено желание, а не с оглед на здравната криза, причинена от Ковид-19.

Инициаторите на идеята твърдят, че това се налага, тъй като работниците от разстояние допринасят по-малко за икономика, не плащат градски транспорт, не обядват в близките ресторанти до офиса, а офис площите, въпреки, че са празни, продължават да се заплащат от наемателите, заради неясната обстановка. 

Според опита на домакинствата обаче, след въвеждането на хоум офис, сметките за ток, вода и отопление са се повишили. Работата извън офиса също така не предлага безплатни консумативи като кафе, вода, купони за храна и тоалетна хартия.

Проучване от май месец показва, че работещите от вкъщи са 40 % по-продуктивни, заради спестеното време от път към офиса. Отчетен е ръст и в нивото на концентрация и отдаденост в работния процес.

Според Надя Василева, директор на Българска конфедерация по заетостта , второто затваряне на бизнеса ще се отрази на работодателите по същия начин, както през март.

По думите на Адриан Николов от Института за пазарна икономика се очаква пик на безработицата в следващите няколко седмици, заради още по-ограничения ресурс на затворените бизнеси в момента, в сравнение със затварянето прeз пролетта.

Василева апелира за преосмисляне на сегашното данъчно облагане, а Николов смята, че в кризисните ситуации, икономиката неминуемо претърпява промени.

Възможно ли е въвеждането на данък "хоум офис" у нас и какви са прогнозите за бизнеса? Разговор по темата с Надя Василева, председател на асоциация, BG Staffing и Адриан Николов от Института за пазарна икономика в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


4
0 rate up comment rate down comment 0
Zaksi
преди 3 години
Щесе наядете с теа данаци мамицатави *** Сигнализирай за неуместен коментар
3
7 rate up comment rate down comment 0
Ха-ха-ха
преди 3 години
Няма кой да плаща безумните наеми за офиси сега какво ще ги правим толкова много празни бизнес сгради освен Холивуд да почне да снима екшъни в тях та чак па и небостъргачи строиме то на първия етаж няма кой да отиде а те построили 30 Сигнализирай за неуместен коментар
2
8 rate up comment rate down comment 0
Петков
преди 3 години
Съгласен съм да има данък, НО след приспадане на сметките за ток, вода телефон, интернет плюс добавка за стрес от батака в който докараха държавата, плюс 100% заплащане за детегледачка, чистачка, перачка и готвачка.Щом нЕкои сте решили да се правите на интересни, е па по един от законите на Нютон следва да ви се върне. Аре у лево ***! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 6
ABTOP
преди 3 години
МРЪСНИ КОМУНИСТИ! ЗАЩО НЕ НАЦИОНАЛИЗИРАТЕ И ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОБСТВЕНОСТ, НЕ ВИ ЛИ СТИСКА? Сигнализирай за неуместен коментар