Полиция на пост пред големите магазини в Пловдив заради струпване на хора

Снимки в социалните мрежи предизвикаха вълна от възмущение

06.12.2020 | 18:37 Редактор: Ивет Арабова

Полиция и здравни инспектори на пост пред големите хипермаркети в Пловдив. Разпореждането е на кмета на града и идва след сигнали за неспазване на противо-епидемичните мерки в търговските обекти. Именно спазването им и отговорното поведение според специалистите е ключово за намаляване на броя заболели в страната. 

Затворените молове не спряха желаещите да пазаруват седмици преди коледните празници. Опашки от хора и струпване на клиенти по касите на големите магазини – такава е обстановката през почивните пред много търговски обекти в страната. Най-много хора имаше около магазините за играчки и коледна украса. Снимките на нетърпеливи купувачи, които видимо никаква дистанция, предизвикаха вълна от възмущение в социалните мрежи. 

Въпреки стряскащия брой на заболелите десетки столичани и гости на столицата избраха неделята, за се потопят в атмосферата на единствения в София коледен базар тази година. На входовете, а и вътре в базара охранители следят за спазването на реда.

"Няма струпване на хора, спазвам дистанция и нося маска", сподели жена, посетила Немския коледен базар.

Експертите са категорични – епидемията може да бъде овладяна само ако хората са отговорни. 

"Вирусът не си избира място, сигурен съм, че той не пие греяно вино, но е между хората, които го пият. Ефектът ще бъде загубен, ако ние по коледните и новогодишните празници се съберем със семействата и помогнем на вируса да пълзи между нас", смята социологът Георги Стоилчев.

Според Стоилчев, който води паралелна на официалната статистика, има изкривяване на данните, тъй като в тях не се включват резултатите от антигенните тестове. 

"Държавата ходи след епидемията, а не се опитва да я ограничава. Тестваме хора едва когато са зле. Вероятно антигенните ще увеличат с между 30 и 50% официалната статистика, официалната заболеваемост и скритата, със сигурност имат разлика, вероятно 5-7 пъти", коментира още той.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК