Investor Finance Forum: Идва десетилетие на активните, а не на пасивните стратегии

Фонд ще помага на малкия и среден бизнес да излиза на БФБ

04.12.2020 | 23:15 Редактор: Юлия Христова
Investor Finance Forum: Идва десетилетие на активните, а не на пасивните стратегии

При огромен интерес премина деветото издание на най-голямото събитие на финансовата и инвестиционна общност в България и региона – Investor Finance Forum, който се проведе на 3 декември. Тази година заради пандемията от Ковид-19 Годишната финансова конференция, организирана от водещия финансов сайт Investor.bg, се осъществи под формата на хибридно събитие от онлайн дискусии и телевизионно студио, които се излъчваха на живо в каналите на Investor Media Group. През каналите на медийната група форумът достигна до над 11 000 уникални потребители, като дискусиите бяха проследени в реално време от над 150 души едновременно само в социалните мрежи, където рийчът е още по-голям - над 21 000 души.

За състоянието на застрахователния сектор в студиото на Bloomberg TV Bulgaria говори Владимир Савов, заместник-председател на Комисията по финансов надзор.

“Българският застрахователен сектор се справя доста добре към този момент на пандемията. Има известен спад на премийния приход от около 2,5% на годишна база от пролетта насам, но той е умерен и управляем”, заяви Савов в разговор с Вероника Денизова, журналист от Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му се наблюдава умерен ръст на интереса към застрахователни продукти в здравеопазването. Савов уточни, че секторът полага големи усилия да дигитализира своите продукти, като кризата е ускорила процеса на иновациите.

Пандемията катализира много действия, ориентирани към дигитална комуникация, смята и Георги Робев, регионален бизнес директор за Европа и Централна Азия в Software Group.

„Основният проблем пред бързото адаптиране към дистанционното банкиране е свързан със сигурността на електронната идентификация“, коментира гостът в разговор с Делян Петришки, журналист от Bloomberg TV Bulgaria.

Сред акцентите на Investor Finance Forum беше и финансирането на малкия и среден бизнес. Александър Георгиев, изпълнителен директор и заместник-председател на УС на Фондът на фондовете, заяви, че се планира създаване на фонд, който да помага на малкия и среден бизнес да стига до фондовата борса.

“Добре е да имаме предвид, че 1 лев публични инвестиции води до 5 лева частни инвестиции”, заяви Георгиев, като допълни, че всичко, което прави Фондът на фондовете има за цел да засили ролята на институцията във финансирането на компаниите.

Доц. Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ и преподавател в бизнес университета ВУЗФ, заяви, че в условията на криза фондовата борса е по-ликвидна спрямо миналата и по-миналата година, а набраният капитал през БФБ през 2020 г. е над 300 млн. лв.

Деветото издание на Investor Finance Forum се фокусира и върху българските компании, които излязоха на фондовата борса. В студиото на Bloomberg TV Bulgaria изпълнителните директори на две от компаниите – "Телелинк“ и "Сирма Холдинг Груп“ заявиха, че листването на БФБ носи по-скоро позитиви.

“БФБ ни помогна да преструктурираме дейността си, така че да е много по-ефективна, да инвестираме в печелившите ни продукти и технологии. Позволи ни да създадем продукти на световно ниво, които са сред топ 5-10 в областта си. Тогава имахме подем на борсата, но той не се случи в степента, в която очаквахме“, заяви  Цветан Алексиев, главен изпълнителен директор на „Сирма Груп Холдинг“.

От "Телелинк“ отчитат повишаване на цената на акциите с 30% през последните 3 месеца.

"За момента се представяме успешно. Публичността помогна за бранда на компанията като цяло. Едно от най-големите предизвикателства е новият модел на управление, който създава съвсем различно предизвикателство. Минусите по скоро са свързани с началното свикване“, обясни Иван Житиянов, изпълнителен директор на „Телелинк Бизнес Сървисис“.

Сред акцентите в деветото издание на Investor Finance Forum беше и темата за инвестиционните стратегии. За очакванията на инвеститорите говори Павел Николов, изпълнителен директор и член на съвета на директорите на ”ЕвроФинанс“.

“Инвеститорите очакват централните банки на държавите да продължат да стимулират. Те понижават лихвите, а пазарът се откъсва от действителността. Инфлацията в момента се пренася към финансовите активи”, коментира Николов.

Според Асен Стойчев, заместник-директор „Частно банкиране“ във FiBank, Федералният резерв (Фед) остава единственият, който подкрепя пазарите и ако САЩ скоро не гласуват фискален стимул, Фед ще остане единствен играч. ЕЦБ е в същата ситуация, отбеляза Стойчев и заяви, че правителствата са много предпазливи за увеличаване на дълговете си, защото техните нива са достигнали връх.

Водещи експерти се обединиха около тезата, че глобалната рецесия се маскира като пандемия.

"За рецесия и поредна циклична икономическа криза се говори още от 2019 година, но много удобно се скрихме зад COVID-19, а всъщност това не е основното. Има много други фактори, които влияят на световната икономика", заяви Валентина Григорова-Генчева, директор „Злато и нумизматика“ във FiBank по време на дискусията. Тя припомни, че много световни анализатори – математици и исторически икономисти, говорят за мащаби, които ще задминат Голямата депресия от 1929 – 1933 година. Мартин Заимов, съосновател на „Генератор“ подкрепи мнението на Генчева.

“Последният месец се коментира защитата на възрастните хора, а не хаотичните действия на властта, която демонстрира безсилие“, коментира финансистът.

Николай Василев, управляващ партньор и изпълнителен директор на Expat Capital, от своя страна припомни, че още през март европейските държави са заявили, че имат нужда от помощ.

“Плащаш на милиони хора да не работят и получаваш рецесия, това е най-краткият отговор, който може да се даде за загубите на икономиката. Не тези, които работят,  получават най-много по време на кризата. Бизнесът трябваше да се подкрепя, но да се спестят разходи от администрацията. Трябваше да се спаси здравната криза, но се дадоха пари на грешните хора”, заяви икономистът в разговор с модератора на пандела Ивайло Лаков, журналист от Bloomberg TV Bulgaria.

Василев прогнозира задълбочаване на проблемите и в Европа, като обясни, че с харчене и дефицити държавите не могат да вървят напред. 

По отношение на инвестициите в момента, Николай Василев коментира, че има успокояване на пазарите след президентските избори в САЩ и не се очаква да има патова ситуация, още повече пред перспективата за масово ваксиниране през пролетта. Мартин Заимов прогнозира, че 2021 година ще бъде трудна и инвестиции във всяка българска дейност и компания с успех на международните пазари ще допринесе за икономиката ни.

Според Александър Правиц, директор за ЦИЕ и Средиземноморието на Schroders, и Петр Зайц - старши портфолио мениджър в Amundi Asset Management, идва десетилетие на активните, а не на пасивните стратегии.

"В следващите 5-10 години мисля, че стратегията "купи S&Р500 и чакай" няма да работи, защото пазарът ще е много волатилен. Аз мисля, че сега идва времето на активните мениджъри, особено на развиващите се пазари“, заяви Правиц.

Петр Зайц коментира, че след коронакризата някои сектори няма да се възстановят. За пример той даде авиокомпаниите, чието възстановяването щяло да отнеме десетилетия.

"Сега хората купуват всичко през интернет и затова реалните магазини и моловете ще бъдат с проблеми. Covid-кризата просто ускори процеси, които имаше в миналото. Сега е удачно да си активен на пазара“, заяви Петр Зайц.

Александър Правиц препоръча да не се залага на растящи компании, като според него те имат място в портфейла, но не голямо. Според Боряна Рачева-Йотова бъдещето е на компаниите в сферата на дигитализацията, здравеопазването, дистанционната диагностика, киберсигурността.

Как новите технологии промениха финансовата индустрия коментираха Сава Николов, CTO, Alaric Securities; Георги Митов, съосновател и управляващ партньор, BrightCap Ventures и Лъчезар  Венков – СЕО на MyFin EAD.

„Трябва да се търси хибрид от технологии. Грешка, която съм отчел, помагайки на различни компании, е при преминаването от една към друга технология да не се мери каква е полезността преди и каква е накрая при новата технология. Трябва да имаме заложени метрики”, заяви Сава Николов.

В рамките на хибридното издание на Investor Finance Forum беше представена и петата годишна класация за най-успешните договорни фондове в България.

Цялото издание на Investor Finance Forum може да гледате ТУК.

Събитието се проведе с генералното партньорство на Първа инвестиционна банка и подкрепата на "Фондът на фондовете“,  Amundi Asset Management, Telelink Business Services, Schroders, Software Group, ЕвроФинанс, ActivTrades, Българска фондова борса, Централен Депозитар, TBI Bank.

Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, списание BusinessGlobal.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК