Забавянето на мерките струва пари и по-лошо - животи

Сега за съжаление плащаме много висока цена за отложените реформи, заяви Явор Божанков

02.12.2020 | 21:07 Редактор: Радостина Димитрова

Забавянето на мерките срещу Ковид-19 струва пари и по-лошо - струва животи. Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от БСП Явор Божанков.

"Какъвто и план да дадат в момента, той е закъснял. Минаха 8 месеца от първата до втората вълна на коронавируса, които бяха проспани. Няма обяснение защо България е на първите места по смъртност", коментира Божанков и уточни, че премиерът Бойко Борисов и Министерският съвет носят пряка отговорност за случващото се. 

"От началото на кризата Борисов разтоварва отговорност към общини кметове", посочи той.

По неговото мнение ситуацията е станала "комична", когато се е стигнало до анкетиране на родителите от директорите на училищата.

"Не може да се случва това, когато не са обезщетени родителите", подчерта пред Bulgaria ON AIR Явор Божанков

"Сега за съжаление плащаме много висока цена за отложените реформи. В системи, които не са реформирани, няма причина да се наливат средства", добави той. 

И допълни, че според него увеличаването на възнагражденията на администрацията е нещо хубаво.

"Но реформи - промяна на администрацията в България, нищо по тази тема не се направи. На какъв икономически просперитет управляващите са изчислили, че точно сега трябва да увеличение на заплатите на администрацията? Като няма икономическа логика, има друга - предизборна", заяви Божанков.

До думите му има над 200 хил. души, които много трудно ще понесат втора вълна, а  се наблюдава и нарастване в намаляването на спестяванията на населението.

"Продължаваме да твърдим, че този бюджет почива на нереалистични прогнози. Това е дълг, дефицит, който поколения след нас ще трябва да плащат. Ако бяха приели миналогодишния бюджет, резултатът щеше да е същият", добави той.

"Щом министърът идва да търси помощ в Народното събрание, значи нещата са стигнали много далеч", коментира на Явор Божанков относно изказването на екоминистъра Емил Димитров пред народните представители.

Вижте целия разговор във видеото. 

Харесайте странницата ни във Facebook ТУК