Безплатни консултации за пациенти с Паркинсон у нас

Инициативата ще продължи до 4 декември

01.12.2020 | 21:12 Редактор: Калина Донкова

Невролози от няколко града в страната консултират безплатно пациенти с установена болест на Паркинсон. Инициативата цели да подобри контрола над заболяването в условията на пандемията от Ковид-19.

Кампанията „Върни си контрола над Паркинсона“  първоначално трябваше да продължи до 4 декември, но поради големия интерес, е удължена до 11 декември. 

Прегледите се извършват в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен и Стара Загора.

От началото на инициативата са се възползвали 200 човека от цялата страна. Инициативата е Българското дружество по неврология (БДН) и Националната организация на хората болни от късен Паркинсон.

Над 14 хил. души у нас страдат от болестта на Паркинсон в страната. В световен мащаб регистрираните случаи са 10 млн. души. Пациентите са най-често са между 50-60 години с тенденция за намаляване на долната граница. В тежък стадии на болестта са 10% от заболелите.

Начинът на живот, храненето, злоупотребата с алкохол, наркотични вещества и прекалената употреба на медикаменти спомагат за развитието на болестта, твърдят специалисти.

За записване на час за безплатна консултация, пациентите с късна болест на Паркинсон могат да звъннат на тел. 0894 293 100.

Какъв е животът на пациентите с Паркинсон по време на пандемия и защо е важно те да се консултират със специалисти независимо от ситуацията в страната? Разговор по темата с невролога проф. Ара Капрелян в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК