Ще бъдат ли компенсирани веднага затворените бизнеси?

Коментар от председателя на АИКБ Васил Велев

01.12.2020 | 21:21 Редактор: Ралица Братанова

Бизнесът и синдикатите излязоха с общо предложение за промени в Кодекса на труда за компенсиране на работодатели и работници в кризисни ситуации. АИКБ настоява затворените бизнеси да се компенсират веднага. 

Председателят на Асоциацията Васил Велев посочи три грешки, които могат да бъдат допуснати при новата мярка на правителството в помощ на бизнеса - да се използват вече обещани средства за компенсиране на затворените бизнеси, втората грешка е кой ще администрира тези плащания, а третата е идеята да не се диференцира процентът на ставките според икономическите дейности.

"Бюджетът има да наваксва 5 млрд. лв. дефицит. С част от тях може да се подпомогне бизнесът, без да се взима от единия и да се дава на другия", коментира той в "Денят ON AIR".

Той добави, че по отношение на третата грешка е прието диференциране на 2 нива, а относно втората все още вървят обсъждания.

"Ние с КНСБ предложихме промени в законодателството. Ще бъдат обсъдени в Тристранния съвет. Тежката дума е на правителството. Предлагаме модела, който е изпробван и работи в Западна Европа", категоричен бе председателят на АИКБ.

Той посочи, че става дума във времето, в което не се работи - да се компенсират доходите от държавата по програма, без да се очаква дофинансиране от бизнеса

"За времето, в което служителите работят, предприятието плаща 100%. Когато няма работа, не по вина на работодателя, държавата да финансира", посочи Велев.  

Председателят на АИКБ изрази мнение, че при бизнесите, които са засегнати най-силно - туризмът, търговията, услугите, транспортът, резервите са изчерпани и не може да се очаква да издържат при последващи затваряния.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК