Вече издават е-направления за PCR, системата не е приложима навсякъде

Да няма злоупотреби за безплатни тестове, апелират лекарите

01.12.2020 | 13:41 Редактор: Радостина Димитрова

Личните лекари вече издават електронни направления за PCR тест. Здравните власти демонстрираха старта на системата, която медици и пациенти очакваха с месеци.Не във всеки кабинет обаче тя се оказва приложима. Причината е софтуерен проблем.

Издаването отнема 5 минути - лекарят трябва да продиктува 12-цифрен код на пациента, срещу който ще бъде правен безплатният PCR тест.

"Най-вероятно някъде ще има проблеми. Имайте предвид, че и самите общопрактукуващи лекари, чиято основна задача е да лекуват техните пациентите, също може би ще имат нужда от обучение. Затова не елиминираме на този етап и хартиената възможност за издаване на направления", заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

"Апелирам по-скоро към пациентите да няма злоупотреби, да не ни лъжат, образно казано, за да получат безплатния PCR тест, защото това няма да доведе до нищо положително. Само ще натовари системата и финансово, и времеви, и човешки ресурс", коментира заместник-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

"Проблеми може да има както в самия софтуер, който обслужва общопрактикуващите лекари, така и в централизираната система", обясни Валентин Мундров от Дирекция "Информационно обслужване".

На този етап се издават електронни направления само за PCR тестове, но не и за други прегледи. За да бъдем тествани безплатно за Ковид-19, трябва да имаме минимум 2 симптома. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК