Отвориха градините за децата на медиците на първа линия

Фандъкова: С поставяне на маска може да помогнем на всеки един от нас 

30.11.2020 | 08:19 Редактор: Тодор Петров

От днес в страната отварят врати дежурни детски градини за децата на медиците на първа линия в ковид отделенията. В София те са две, в Бургас са три. Дежурни градини има и в Пловдив и Стара Загора. 

В столицата ни за децата на медиците ще се грижат в 124-а и 117-а градина. 

"Тази инициатива беше поета от много други колеги в страната. Очаквано, в първия ден все още имаме малко дечица. В 124-а в първи ден дойдоха 3 деца, надявам се да помогнем в този момент да са спокойни родителите", коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова, която посети детската градина.

"Екипите са в готовност да приемат всички деца. Работят 4 групи, във всяка група има по двама учители, един помощник-възпитател, помощник на учителя и 3 медицински сестри. Няма място за притеснение", увери директорът на 124-а градина Теменужка Димитрова

Необходими за постъпване са заявление от родителя и декларация, че детето му е здраво. При случай на заразено дете има осигурен изолационен блок, в който детето да изчака своите родители да го приберат.

Йорданка Фандъкова коментира и усложнената пътна обстановка заради снеговалежа в София.

"Продължава силният снеговалеж, продължават и обработките. Почистват се улиците и булевардите, по които се движи градският транспорт. Ще продължат, докато не спре обилният снеговалеж, след което ще може да се насочат към кварталните улици. Почистени бяха повечето от спирките и подходите към подлезите. Разпоредила съм да се почистят тротоарите, прилежащи към общински терени. Моля всички собственици на офиси и магазини да почистят тротоарите си", обясни Фандъкова.

Тя подчерта, че продължават засилените проверки за спазване на мерките във всички търговски обекти, които все още работят. Следят се много внимателно базарите на открито, ще има санкции при консумация на място.

"С един малък жест - с поставяне на маска, с оставяне на разстояние, може да помогнем на всеки един от нас и на лекарите да ни лекуват", отбеляза Фандъкова.

Ще бъде разгледано предложение на Центъра за градска мобилност между 22:00 и 22:30 часа да бъдат последните курсове на градския транспорт, тъй като няма пътуващи хора. Зоните за платено паркиране в столицата ще продължат да работят.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Правилно. Подкрепям това решение! Имат нужда от помощ тези хора, дадоха си здравето, за да помагат на другите. Сигнализирай за неуместен коментар