ЧЕЗ и "Надежда и домове за децата" в помощ на семейства в пандемията

"Кампанията категорично успя, защото бяха подкрепени хората в най-тежкия момент за тях", заяви Георги Симеонов

26.11.2020 | 19:02 Редактор: Радостина Димитрова

Подкрепихме семейства и хора там, където имаше най-голяма нужда. Помогнахме им в най-тежките момент за тях. Това заявиха в "Директно" изпълнителният директор на "ЧЕЗ Електро България" АД Димчо Станев и  изпълнителният директор на "Надежда и домове за децата – клон България"  Георги Симеонов.

"Когато видяхме какво се случва от пандемията и хората започват да изпитват финансови затруднения, имахме желание да подкрепим нашите клиенти, които са социално слаби семейства с деца, и да помогнем със сметките за електроенергия", подчерта Димчо Станев.

Той обясни, че са избрали да работят с колегите си от "Надежда и домове за децата – клон България" , защото познават най-добре лицата и семействата, за които се грижат, и го правят най-добре за техните конкретни нужди.

"Като ги посетихме на място, видяхме, че живеят изключително бедно и нямат някои от необходимите електроуреди. Затова избрахме с партньорите от "Техномаркет" да им подарим.  Доставили сме ги  доставили в домовете им", обяви изпълнителният директор на "ЧЕЗ Електро България".

По думите му справянето с всяка една криза е дейност, която не зависи само от държавата, но и от бизнеса и от всеки човек. 

"Ние от "ЧЕЗ Електро България" държим да сме социално  отговорни, помагаме в образованието и развитието на младите хора, подкрепяме и техническите училища, осигуряваме материална подкрепа, както иобучаваме хора. Грижим се за местните общности, където оперира компанията и акцентираме върху енергийната ефективност.  Изграждаме площадки и участваме в  защитата на околната среда", каза още Станев.

Изпълнителният директор на "Надежда и домове за децата – клон България"  Георги Симеонов изказа благодарност към "ЧЕЗ Електро България" и Димчо Станев за това, че са ги избрали за партньори. 

"Кампанията категорично успя, защото бяха подпомогнати хора на базата на оценка и бяха подкрепени в най-тежкия момент за тях", заяви Симеонов и добави, че сред хората, на които е оказана помощ, е имало семейства с деца с увреждания и самотни майки.

"Семействата успяха да се запазят да укрепнат. Показахме изключително добре работещ модел за сътрудничество  и подкрепа на семействата", каза още той.

По думите му е добре този модел да се мултиплицира от държавата, защото подкрепата е истинска, когато е навреме и където е нужна.

"Помогнахме на 12 семейства", обяви Георги Симеонов. 

Относно потреблението на електроенергия, изпълнителният директор на "ЧЕЗ Електро България" заяви пред Bulgaria ON AIR, че над 40% от домакинствата в България се отопляват с електрическа енергия.

"Това е и най-лесният начин за отопление, но всяко домакинство си решава само кое е най-ефективно за него", смята Станев.

Той обясни, че в България сметките за отопление през зимните месеци обикновено са с до 70% по-високи, сравнени с тези от септември.

"Ако сравним една сметка от септември и от януари, ще видим, че тя е нараснала с 30-40% през януари", отбеляза той и посочи няколко фактора, от които може да зависи по-ниската сметка за електроенергия.

"Факторите за по-ниска сметка са много - как потребява домакинството, санирането на жилището, електроуредите. Освен тези, има съвсем прости съвети за намаляване на сметката с 10-15%. Ако се отоплявате с духалка, харчите повече енергия, отколкото с климатик или конвектор. Когато се затопля водата в бойлера, можем да направим вместо 60 градуса 55. Чисто емпирично, поддържайки постоянна температура през целия ден и през денонощието, това е доста по-ефективно и по-евтино, но в никакъв случай  не трябва да държим студено", съветва Димчо Станев.

По неговите думи в началото на пандемията консумацията на стопанското потребление е слязло с до 20%, докато при домакинствата се е увеличило с 8%, а мрежата е по-малко натоварена. 

"След отхлабването на мерките започна да се връща стопанското потребление, но не се възстанови напълно. Сега пак очакваме спад и още малко увеличение в областта на битовите потребители", подчерта той и категорично заяви, че проблеми с мрежата няма да има.

"Тази година сме свидетели на най-мащабната вълна от либерализация на пазара. Някои потребители се договориха с търговци на свободния пазар. Препоръчваме всички клиенти да се погрижат да сменят своите доставчици, като накрая ние ще сме доставчици като последна инстанция", отбеляза Станев.

Вижте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК