Болниците със списъци на чакащите с Ковид-19

Жена от Добрич е с критично ниво на кислород

26.11.2020 | 18:35 Редактор: Искра Ангелова

Листа на чакащи за лечение в почти всички болници. Жена от Добрич с критично ниво на кислород в кръвта прекара часове в очакване да се освободи място в здравно заведение. 

Болниците продължават да преструктурират други отделения в такива за Ковид-19. А здравният министър Костадин Ангелов отрича да липсват легла. 

Мария Николаева се влошава в сряда след няколко дни с температура. Започва да усеща задух и решава да потърси медицинска помощ.

"Отидох в спешното, видяха ми сатурацията - 70, премериха ми кръвното, направиха ми втора снимка, казаха ми, че съм развила двустранна бронхопневмония", сподели тя.

Чака в спешното отделение в Добрич да бъде приета. Това обаче не се случва.

"Седях, седях и чаках. Аз се надявах, че ще ме вземат в болницата. Дадоха ми една голяма рецепта и казаха да се прибера, и да започна да ги пия – два силни антибиотика", допълни тя.

Чакащите пациенти се увеличават, времето за чакане – също. А медиците не само в по-малките градове, но и в столицата изпитват все повече затруднения да изпълняват клетвата, която са дали.

Столичната болница "Св.Анна" е една от първите, която разкри Ковид легла. В началото те са 35, след това - 70.

"Леглата се удвоиха, станаха първо 150, в последствие 200, 250 и сега са 265. Това означава, че са малко повече от половината легла в болницата", коментира пиарът на УМБАЛ - "Св. Анна" Антон Луков.

Въпреки това, свободни легла няма. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК