Защо идеята за нова Конституция остана в историята

Обречена от самото начало и с предизборна цел - това е мнението на опозицията

26.11.2020 | 20:55 Редактор: Ралица Братанова

Проектът за нова Конституция остана в историята след изненадващо насрочване на гласуването, но очакваното му отхвърляне. Така идеята на управляващите беше възпрепятствана още на първата крачка от процедурата. 

111 вместо нужните 160 гласа попариха идеята на управляващите за нова Конституция. Според коалиционните партньори вина затова имат социалистите, които гласуваха "против". 

"Воля", които са съвносители на идеята обаче, също не я подкрепиха. Нещо повече, председателят на партията дори не присъства в пленарната зала. 

А идеята за нова Конституция се е родила именно, за да не се стигне до предсрочни избори, смятат от опозицията.

Така съдбата на проекта е била ясна още в нейния зародиш, а целта според юристи също не е била прекрояване на основния закон,

"Политическата цел беше да бъде стабилизирано 44-то НС и в никакъв случай да не се допуснат предсрочни избори за следващ парламент и тази цел беше постигната", коментира проф. Пламен Киров.

Два дни преди гласуването в пленарната зала Венецианската комисия даде критично мнение за проекта. Според нея той се отклонява от европейските конституционни стандарти. 

С вота в сряда проектът на практика остава в архива, а най-ранното му преразглеждане може да стане от следващото Народно събрание.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК