Правна помощ за социално слаби и жертви на домашно насилие

Инициативата ще се осъществява в областите Стара Загора, Велико Търново и Варна

25.11.2020 | 21:06 Редактор: Калина Донкова

Националното бюро за правна помощ организира екипи за правна помощ на хора, живеещи под прага на бедност, пострадали от домашно насилие и представители на ромската общност. Това съобщиха от Министерство на правосъдието.

Инициативата предвижда да подпомогне над 250 представители на уязвимите социални групи в малките и отдалечените райони на областите Стара Загора, Велико Търново и Варна. Нуждаещите се ще получат първична правна помощ, като сред тях са жертви на домашно насилие, жени, деца и представители на малцинствени общности.

В трите области предстои да бъдат създадени мобилни екипи от адвокати и ромски медиатори, които ще повишат информираността по отношение на съдебната защита и предоставяне на такава при нужда. Проектът ще се осъществява 36 месеца с помощта на Норвежката съдебна администрация. Предстои разработване и на онлайн платформа за осъществяване на първична правна помощ, ще могат да се осъществяват и анонимни консултации по желание.

Какво предвижда тази инициатива и по какъв начин ще бъдат подбрани лицата, на които ще се помогне? Разговор по темата с адвокат Диляна Гитева в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК