И акушерки не достигат в болниците у нас

За нормално функциониране на отделенията са нужни 10 хил. акушери – броят им сега е около 1500

24.11.2020 | 15:45 Редактор: Калина Донкова

В България практикуват около 1500 акушерки, като необходимият брой за нормално функциониране на АГ болниците е около 10 хил. Това сподели за Bulgaria ON AIR Павлина Герина, председател на Алианса на българските акушерки. 

Преди няколко дни в страната бяха регистрирани 129 медицински лица заразени с коронавирус само за един ден. Рискът от заразяване с Ковид-19 на лекари е в пъти по-голям в сравнение с други професии.

При секцио процедура, родилката подлежи на изследване за коронавирус, но при спонтанно раждане, акушер-гинеколозите няма как да бъдат сигурни, че тя не е носител на вируса. По думите на Герина много нейни колеги са се заразили с вируса именно по време на израждане.

В случай, че родилката е доказано положителна на коронавирус, практиката в АГ отделенията у нас е бебето ѝ да бъде отделено от нея и обгрижвано от акушерите, докато двамата пациенти бъдат изписани.

Поради извънредната епидемична обстановка в болниците у нас не се допускат никакви свиждания преди, по време на и след раждането. АГ специалистите, въпреки че упражняват професията си на първа линия в борбата с Ковид, не получават бонуса в тази връзка, предвиден от държавата. Те разчитат на обещаните  от Министерството на здравеопазването 360 лева за тяхната длъжност от новата 2021 година, коментира още Герина.

Защо има само една Банка за майчина кърма у нас и как се справят акушерите по време на пандемия? Целият разговор по темата с Павлина Герина, председател на Алианс на българските акушерки в предаването "Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Как искате да ви работят, без пари ли? И преди пандемията им плащахте жълти стотинки. Затова всичко кадърно и читаво ще бяга от страната! Сигнализирай за неуместен коментар