Домашните оксиметри - много важни, но дефицитни в аптеките

С тяхна помощ се следят ключови показатели за потенциално развитие на пневмония

23.11.2020 | 13:51 Редактор: Ивет Арабова

След дефицита на лекарства в аптеките, в последните седмици липсват и т.нар. домашни оксиметри. С тяхна помощ при симптоми на коронавирус могат да се следят ключови показатели за потенциално развитие на пневмония. 

Едно от най-търсените устройва в аптеките днес е оксиметърът, показващ нивата на кислородно насищане на хемоглобина и честотата на пулса. Бизнесдамата Ваня Червенкова, която е прекарала коронавирусната инфекция, коментира, че по време на лечението си необходимостта от оксиметър е била голяма. 

"Ние трябва непрекъснато да следим сатурацията. Аз съм се сблъсквала с много опции на пазара - с много предложения. Нека да са качествени тези апарати, защото животът ни зависи от това", апелира Червенкова.

На фона на голямото търсене на оксиметри, се оказва, че в аптеките те са дефицитни

"В момента е трудно да се намерят, защото има увеличено търсене. Има внос, но той не може да смогне на търсенето", коментира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Лекарите са категорични, че всеки човек, дори и да е в здраво състояние, трябва да притежава оксиметър в дома си.

"Когато си позволявам да лекувам човек, му казвам да си намери оксиметър, защото това е най-добрият начин да видим дали белият дроб си изпълнява дейността. Няма да разчитаме на това да усещаме задух, усещането за задух е субективно. Трябва да имаме обективни методи дали белият дроб си изпълнява функцията като оксиметрията", обясни пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Важно е при коронавирусната инфекция да следим сатурацията си, за да може при нужда, веднага да се обърнем към медицинско лице.

Вижте повече в репортажа на Владимира Илиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
А защо масовата публика разбира за това устройство, когато вече е изчерпано. Сигнализирай за неуместен коментар