Русе и Бургас се обявиха срещу заповедта за Ковид и "чисти" от вируса болници

От здравното министерство е даден срок до петък за преструктуриране

19.11.2020 | 20:12 Редактор: Юлия Христова

Областните щабове в Русе и Бургас се обявиха срещу заповедта на здравния министър за изграждане на Ковид и чисти от ковид болници. От здравното министерство е даден срок до петък за преструктурирането на лечебните заведения в градовете.

Днес на брифинга на здравните власти министърът на здравеопазването съобщи, че преструктурирането в някои от най-големите градове вече е в ход.  

След проведена среща с медицинските заведения от областния щаб в Русе съобщиха, че няма да обособят исканите "чисти“ и Ковид болници. Планира се единствено разширяване на легловата база. 

"Няма да има чиста и Ковид болница, но в големите университетски болници, половината легла ще бъдат за Ковид. Болниците отделиха доста сериозно средства за преоборудване и реорганизации и в този момент да им кажеш, че всичко е безсмислено и да направим Ковид. Това ще бъде становището", каза Свилен Иванов, зам.-областен управител на Русе. 

От Бургас, който също попада в обсега, са изпратили предложение за обособяване само на "чисти“ болници, но не и на болници от двата варианта. 

"Няма удачен вариант за Бургаска област, тъй като Окръжна болница е единствената най-голяма такава, с която разполага областта и огромна част от пациентите минават през нея. Беше обсъден вариант по предложението на д-р Паздеров четири болници на територията на областта да останат чисти от Ковид, да не приемат Ковид пациенти. Това са Поморие, Средец, кардиологичната болница и очната болница в Бургас", обясни Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас. 

В Бургас се обсъжда и вариантът за онкологичната болница. А в единствената кардио-хирургична болница в Югоизточна България към този момент 90% от леглата са заети от пациенти постъпили по спешност. Някои от тях са и заразени с Ковид.

"Те претърпяват съответната инвазивна или кардио-хирургична манипулация, след което при нас продължават да се лекуват от коронавирусната инфекция. В същото време, за да предпазим живота, здравето и работоспособността на нашия персонал, ние приемаме хидроксихлорохин профилактично, което ни позволи да нямаме заразени хора от персонала", коментира д-р Любомир Чипилски, административен директор УМБАЛ "Сърце и мозък”.

Срокът за предаването на становищата на областните управители от засегнатите градове е до утре.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Тоняма една свясна болница те ще ги преструкторират и строго профилират... Сигнализирай за неуместен коментар