Фандъкова каза ще отпаднат ли мерките в София

В столицата вече има 9 кабинета за Ковид в ДКЦ-тата, отбеляза градоначалникът

19.11.2020 | 10:59 Редактор: Радостина Димитрова
Фандъкова каза ще отпаднат ли мерките в София

Ковид мерките в София по никакъв начин не трябва да отпадат. Това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова на редовното заседание в МС на Националния оперативен щаб.

"Тук броят на заболелите е най-голям, затова следим внимателно обстановката със Софийския оперативен щаб, в непрекъсната координация сме с Министерството на здравеопазването", посочи Фандъкова. 

Тя съобщи, че новозаразените в столицата са 900, в болниците вече има 2026 души, а в интензивно отделение се намират 238

"Това е показателят, който следим най-внимателно, за да не остава никой без лечение", добави кметът на София. 

По думите ѝ в столицата вече има 9 кабинета за Ковид в ДКЦ-тата, като днес ще бъде отворен още един кабинет в 24 ДКЦ, а утре - в 25 ДКЦ.

"Така кабинетите стават общо 11,  това са половината от всички ДКЦ-та в София. Тук е моментът да благодаря на управителите на екипите, които се реорганизираха толкова бързо", подчерта Фандъкова.

Тя съобщи и броя на направените антигенни тестове - 1528, от които 453 (29%) са положителни. Отбеляза и ръст на хоспитализираните - от началото на седмицата са с над 260 души повече. 

"За радост, мерките на обществените места се спазват все по-добре. Има дни, в които няма нито един написан акт. Седем екипа проверяват ежедневно спазването в градския транспорт", каза кметът на столицата и добави, че предстои заседание относно мерките по празниците и присъствените учебни часове.

"Не можем да върнем всички ученици, а трябва да помислим много внимателно кой кога да започне. В момента проучваме готовността на училищата, предстои в началото на следващата седмица да вземем решение за учениците, които да предложим на МЗ", заяви Йорданка Фандъкова и добави, че трябва да мислим всички един за друг, за да се предпазим.

"Към този момент тези мерки дават резултат, затова залагаме на контрола", каза още кметът на София.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Gavrosh
преди 3 години
къде се спазват мерките по-точно, като моловете са пълни с ученици? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
До като няма траен спад на заразените, онлайн обучението трябва да продължи Сигнализирай за неуместен коментар