Пожарната със спешна проверка за кислород в болниците

Ще се инспектират всички електрически системи и изградени инсталации

16.11.2020 | 14:18 Редактор: Георги Камарашев

Спешна проверка на системите, които подават кислород в болниците, разпореди премиерът Борисов на правителственото заседание.

И поясни - трябва да е сигурно, че работят добре при по-голямото натоварване в условията на Ковид епидемията. 

От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" съобщиха, че проверки започват от утре.

"Идеята е да осигурим достатъчно безопасни условия на пребиваване на пациентите и да предотвратим евентуален трагичен инцидент като този, който възникна в Румъния само преди два дни. Указанията, които получават нашите органи по места, са да влизат във връзка с ръководителите на лечебни заведения, заедно да извършват проверки и да проведат консултации дали са създадени достатъчно безопасни условия за пребиваване на болните", заяви директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Ще се проверяват всички електрически системи и изградени инсталации, ще се следи дали персоналът е запознат със схемите за евакуация и дали пациентите ще могат да бъдат евакуирани максимално бързо. Очаква се проверката да завърши в края на тази седмица.

Проверките идват само ден след аварията с кислородни бутилки в болницата в Сандански.

А повод за проверката се превърна и пожарът, възникнал при късо съединение в румънско Ковид отделение, при който загинаха десет души, а 7 са с опасност за живота.

Припомняме, че в края на миналата година подобен инцидент се случи и у нас. При пожар в столичната болница "Пирогов" загинаха двама души, а една от основните версии беше именно проблем в кислородната система. Настоящата проверка се очаква да приключи до края на седмицата.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Няма ли край тая гадост Сигнализирай за неуместен коментар