Сериозен недостиг на лекарства за разреждане на кръвта във Велико Търново

В Бургас масово липсват антибиотици и хепарини

13.11.2020 | 18:50 Редактор: Искра Ангелова

От две седмици болницата лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания във Велико Търново изпитва трудности с набавянето на лекарства за Ковид пациенти. От началото на тази седмица недостигът на медикаменти става сериозен, въпреки уверението на здравния министър, че няма проблем с лекарствата в болниците.

"От понеделник, вторник тази седмица установяваме, че имаме огромен проблем с голяма част от антибиотиците и към настоящия. Другият убийствен проблем е с медикаментите за разреждане на кръвта", каза управителят на СБАЛПФЗ д-р Стела Денчева. 

Наложило се е да потърсят съдействие от министерството, а докато чакат, търсят сами по складовете, защото има опасност да няма с какво да лекуват пациентите с Ковид-19. 

"Количествата, които са разпределени по пациенти, ще свършат днес или утре. Всички лекарствени складове цяла сутрин издирваме лекарствени складове, за да можем да направим опит да осигурим медикаменти. Всички лекарствени складове казват, че проблема с "Левофлоксацина" е ужасен и ако има доставка - ще е най-рано в средата на следващата седмица", допълни д-р Денчева.

Недостиг на лекарства отчитат и в аптеките. Красимира Благоева разказва, че в Бургас масово липсват антибиотици и хепарини. 

"Понякога идва един пациент с рецепта за цялото семейство и реално в едно семейство има 12 опаковки антибиотик. Това е тип презапасяване", коментира фармацевтът Красимира Благоева.

Като проблем Красимира отчита и изтичането на протокола за лечение на Ковид-19 в социалните мрежи.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК