Нарушават ли ''зелените коридори'' правата на хората над 65 г.?

Въпреки недоволството, засега заповедта остава в сила

13.11.2020 | 19:21 Редактор: Юлия Христова

Темата за зелените коридори за пенсионерите стигна и до депутатите. Така, по-рано днес от БСП пискаха здравният министър да дойде в Народното събрание и да обясни.  

"Министърът, доколкото разбрах, от медиите е заявил, че ако тази заповед не сработи щял да я промени. Мисля че в този криза е недопустимо министърът да си играе на проба- грешка", заяви народният представител БСП Филип Попов. 

Десетки вече са и жалбите, изпратени до омбудсмана Диана Ковачева. 

"Това е непримеливо, дискриминационно, нарушава правата им, защото възрастните хора са хора със заболявания, възможно е на човека да не му е добре между 8 и 10 сутринта, и при уесовия трябва да се крият, за да си купуват хляб. Мисля че е унизително и неприемливо", заяви тя. 

За да разберем повече за ограниченията отиваме при адвоката Мария Петрова. Оказва се, че работещите в магазинити и аптеките нямат право да проверяват личните ни документи.  

"Нито охраната в апетеките, нито охраната в магазините може да проконтролира кой на колко години е, ако подхождаме само с визуален критерий може да го определим не само като обидно, но и като дискриминативно", обяснява адвокат Мария Петрова. 

Заради ограниченията в часовете за пазаразуване, адвокат Петрова е категорична: "В определени моменти може да се застраши и здравето на хората при такива условия".  

Въпреки недоволството, засега заповедта остава в сила.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Загрижен гражданин
преди 3 години
Толкова тъпъни на едно място кат нащо народно събрание никъде нема. Кво им пречи на старците да идат и в друг час? Не им отърва между 8 и 10 когато магазините са резервен за тях то си отиват когато искат. Тук става въпрос между 8-10 да не ходят хора от другите възрасти в магазина Сигнализирай за неуместен коментар