fallback

Битката на Св. Георги със змея оживя на стена в столицата

Стрийт арт-иконата се извисява на улица "Триадица"

12.11.2020 | 18:17 Автор: Георги Камарашев

Нестандартен прочит на едно от най-известните чудеса в християнската иконография - битката на Св. Георги Победоносец със змея. Стрийт арт-иконата се извисява на улица "Триадица", а паното е част от платформата за градско изкуство Urban Creatures.

Тонове бетон, превозни средства и забързани минувачи - обичайна гледка за столицата. Дори и в рутината обаче, няма как да пропуснете това извисяващо се творение на уличното изкуство.

"То е един магически процес, който не подлежи абсолютно на описание и затова тези хора са специални и те са артисти. Нашата задача е просто да гледаме да не ги счупим и да ги подкрепяме, за да могат да правят смислена средата, в която живеем. Предвид времето, в което живеем, ежедневието, което се случва около нас, липсата на духовност, проектът е съвсем на място и съвсем логичен", разказа създателят на Urban Creatures Ясен Гешев.

В този стенопис е вплетена вечната борба - между доброто и злото, но по един по-нестандартен начин. Проектът е плод на 3-годишна работа, а неин автор е художникът Божидар Симеонов - Бозко.

"Божидар работи с подсъзнанието и с житейските натрупвания на всеки един от нас и с емоциите му, когато видите неговата творба всичко това за самия вас... то се нарича спусък, този спусък създава във вас вашата собствена интерпретация и както във всеки един от нас", каза Ясен Гешев.

На метри от мястото, на което си говорим, е късноантичната ротонда "Св. Георги", която се смята за най-старата запазена сграда в София. Стара като каноните в духа, на които сме свикнали да виждаме светеца, но точно това прави толкова специална тази стена - че е извън рамката, тя е създадена, за да вълнува. Богословът Пламен Сивов е категоричен, че макар концепцията да не се вписва в иконописния канон, творбата не предизвиква противоречие с църковното. 

"Точно такива общовалидни въпроси за доброто и злото, за тъмното в нас самите, за вътрешните бесове и вътрешните демони и дракони, с които ние трябва да се борим, колкото повече такива изображения има, стига да са направени чувствително с художническо изкуство от по-висш порядък, както виждаме тук, аз мисля, че всички софиянци биха го приветствали", обясни той.

И реакциите, които уловихме за краткото време пред зданието го потвърдиха. А ако сте на място и следвате инструкциите, с помощта на приложение и снимайки стената с телефона си, ще чуете музика, която допринася за пълното потапяне в духа на творбата.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback