Битката на Св. Георги със змея оживя на стена в столицата

Стрийт арт-иконата се извисява на улица "Триадица"

12.11.2020 | 18:17 Редактор: Георги Камарашев

Нестандартен прочит на едно от най-известните чудеса в християнската иконография - битката на Св. Георги Победоносец със змея. Стрийт арт-иконата се извисява на улица "Триадица", а паното е част от платформата за градско изкуство Urban Creatures.

Тонове бетон, превозни средства и забързани минувачи - обичайна гледка за столицата. Дори и в рутината обаче, няма как да пропуснете това извисяващо се творение на уличното изкуство.

"То е един магически процес, който не подлежи абсолютно на описание и затова тези хора са специални и те са артисти. Нашата задача е просто да гледаме да не ги счупим и да ги подкрепяме, за да могат да правят смислена средата, в която живеем. Предвид времето, в което живеем, ежедневието, което се случва около нас, липсата на духовност, проектът е съвсем на място и съвсем логичен", разказа създателят на Urban Creatures Ясен Гешев.

В този стенопис е вплетена вечната борба - между доброто и злото, но по един по-нестандартен начин. Проектът е плод на 3-годишна работа, а неин автор е художникът Божидар Симеонов - Бозко.

"Божидар работи с подсъзнанието и с житейските натрупвания на всеки един от нас и с емоциите му, когато видите неговата творба всичко това за самия вас... то се нарича спусък, този спусък създава във вас вашата собствена интерпретация и както във всеки един от нас", каза Ясен Гешев.

На метри от мястото, на което си говорим, е късноантичната ротонда "Св. Георги", която се смята за най-старата запазена сграда в София. Стара като каноните в духа, на които сме свикнали да виждаме светеца, но точно това прави толкова специална тази стена - че е извън рамката, тя е създадена, за да вълнува. Богословът Пламен Сивов е категоричен, че макар концепцията да не се вписва в иконописния канон, творбата не предизвиква противоречие с църковното. 

"Точно такива общовалидни въпроси за доброто и злото, за тъмното в нас самите, за вътрешните бесове и вътрешните демони и дракони, с които ние трябва да се борим, колкото повече такива изображения има, стига да са направени чувствително с художническо изкуство от по-висш порядък, както виждаме тук, аз мисля, че всички софиянци биха го приветствали", обясни той.

И реакциите, които уловихме за краткото време пред зданието го потвърдиха. А ако сте на място и следвате инструкциите, с помощта на приложение и снимайки стената с телефона си, ще чуете музика, която допринася за пълното потапяне в духа на творбата.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
G
преди 3 години
Уважаеми, г-н редактор,Разбирам, че вашата медия има нужда от пари, но тази отвратителна творба, която не би могла да има нищо общо със Св. Георги, освен може би единствено в съзнанието на своя жалък творец, е достойна за оплюване, но не и за възхвала...Символиката на тази гротеска не би направила впечатление на плиткия ум, но малко по-интелигентният веднага ще забележи какво се цели, и срещу кои.Един голям Х отгоре би направил творбата в пъти по-приятна. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 7
пу 4 ти
преди 3 години
първо - това не е изкуство. зловещата символика бе оприличена от хекимян като ,,нещо красиво,, вие какво виждате, освен един смазан от умора гол робски гръб, защото робът няма лице. съмнявам се, че такъв свети георги ще да е убил змея - нали се вижда, че змеят е жив. кой е змеят... кой е робът... и къде е тук красотата... Сигнализирай за неуместен коментар