Африканският бик в зоопарка в Благоевград с херния от месеци

Ветеринарят д-р Крум Попниколов обясни, че операцията вероятно ще е идната седмица

11.11.2020 | 18:02 Редактор: Ивет Арабова

Нов случай на болно животно в благоевградския зоопарк. От близо половин година африканският бик е с възпаление. Защо вече месеци наред не са взети мерки за лечението му?  Ветеринарят в зоопарка не отрича за проблема.

"Той има херния, която е планирана да бъде оперирана най-вероятно идната седмица. Не е карцерирана, става въпрос за изпадане на ументум", обясни ветеринарят в зоопарка в Благоевград д-р Крум Попниколов.

Животното е забелязано в това състояние още в началото на годината. От месеци хернията е силно възпалена и зачервена. Въпреки това лекарства на животното не се дават, но предстояла операция. 

"Oперацията е планирана. Всяка операция е риск, но в крайна сметка - премерен риск", каза още д-р Попниколов.

Преди месеци отново в зоопарка в Благоевград бяха забелязани бедстващи животни – новородени лъвчета, изложени на слънце и неотделени от родителите им. След като за тях бяха положени грижи в софийска клиника, лъвчетата бяха настанени в зоопарка във Варна, а общината в Благоевград категорично заяви, че си ги иска обратно и ще изгради за тях нов сектор. 

"За новото ограждение чакаме, доколкото знам, че проектът е в РИОСВ и там какво по-точно може да каже общината", отбеляза директорът на зоопарка Николай Бачев.

Предстои от управата на зоопарка в Благоевград да решат каква ще е съдбата на африканския бик и лъвчетата.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК