Ръст в кибератаките при работа от вкъщи

Как да се предпазим?

10.11.2020 | 21:52 Редактор: Калина Донкова

Масовата работа от вкъщи е причина за увеличаващият се брой на кибератаките в целия свят. За тази танденция алармират специалисти в областта и призовават за по-голяма бдителност.

Има все повече сигнали за зачестили хаквания на компютри при работа от вкъщи. Според експерти по киберсигурност увеличаващият се риск се дължи на три основни фактора.

На първо място е така нареченият ,,фишинг‘‘, при който атаките бележат ръст от 700 %. Тези измами се случват при използване на социални мрежи, имейли и използване на телефон.

Вторият фактор е внезапното въвеждане на работата от вкъщи и малкото време за реакция на фирмите за подсигуряване на по-голяма защита и сигурност, особено при работа от лични устройства.

Трети елемент се явява пандемичната обстановка и зачестилите измами във връзка с паниката на хората покрай вируса – фалшиви сайтове, продукти и информация.

Пандемията принуди голяма част от световните фирми да продължат работата си в домашни условия.  

Това решение не подмина и България – в началото на пандемията у нас 38% от фирмите в страната са преминали в режим на хоум офис. Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата.

С оглед на задълбочаващата се здравна криза сега възникна и предложение 50 % от офис служителите да преминат в режим на отдалечена работа. Тази идея сподели преди броени дни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Как можем да се предпазим от кибератаки? Разговор по темата със специалиста по куберсигурност Борислав Сестримски в предаването "Директно‘" по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК