Синът на Гунди спря кампанията "1 000 за "Левски" в "HelpKarma"

Решението му идва след разкритията за съмнителни практики при разпределяне на дарения в платформата

09.11.2020 | 20:18 Редактор: Ивет Арабова

Над 50 дарителски организации с отворено писмо, в което настояват за бързи проверки и наказание при злоупотреби с дарения. След разкритията за съмнителни практики при разпределянето на даренията през платформата "HelpKarma" прекратиха кампанията "1000 за "Левски“.

За няколко години през дарителската платформа "HelpKarma" минават милиони левове, които дарителите пращат за скъпоструващо лечение на стотици нуждаещи се. Журналистическо разследване обаче разкри съмнителни практики в разпределянето на парите на дарителите. Официално 5% от даренията остават в "HelpKarma" за издръжка и заплати на служителите. Част от нуждаещите се обаче получавали по-малко от 95% от средствата дарени за тях. Веднага след като стана ясно това, над 50 сдружения излязоха с отворено писмо. 

"Такъв тип съмнения за злоупотреби с парите на дарителите е важно да бъдат разкривани и ако бъдат доказани да носят своята наказателна отговорност. Когато има вакуум и хората не намират помощ за лечение от държавата, този вакуум бива зает от такъв тип инициативи", каза директорът на Българския дарителски форум Красимира Величкова.

Oт платформата се отказаха и от "Левски", които използваха "HelpKarma" за набиране на средства за инициатива им "1000 за Левски". 

"Със съжаление трябва да споделя, че поне временно прекратявам дарителската кампания “1000 за "Левски”. При създалата се ситуация с платформата "HelpKarma", смятам, че не би било редно да продължим използването ѝ", написа във Facebook профила си синът на Георги Аспарухов-Гунди - Андрей Аспарухов.

"Реакцията на Андрей е напълно правомерна като човек, който е живял в Щатите, където честта е на много високо ниво. Негова беше инициативата, когато той взима това решение. Не иска да се създава нито нотка на съмнение, относно това, което се прави в името на "Левски", обясни съакционерът на "Левски" Константин Папазов.

Освен за неясното разпределяне на парите от разследването се разбира, че лекарите от медицинския съвет, който доказва нуждата от събирането на средства не знаят за съществуването на платформата.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК