fallback

Навръх професионалния си празник полицаите поискаха по-високи заплати

До общонационално недоволство се стигна след поредица от протести в няколко града на страната и провалени преговори

08.11.2020 | 16:20 Автор: Георги Камарашев

Полицаи и пожарникари на Национален протест. Служителите на МВР се събраха навръх професионалния си празник с настояване за увеличение на заплатите им с 30% - каквото е повишението в останалите сектори, които са "на първа линия" в борбата с коронавируса. Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски обеща, че ръст ще има, но той ще е 15%.

"Най-напред някой ще трябва да ни обясни колко първи линии има в държавата и на коя от тях сме ние, а после ще трябва да си изберем икономическите изражения на тая първа линия", заяви Валентин Попов от СФСМВР.

Министър Христо Терзийски от своя страна заяви: 

"МВР е на първа линия. Както виждате, и в момента извършваме дейности, които не са специфични за нас."

Предвиденото в държавния бюджет за сектора обаче е друго. Според разчетите МВР ще получи наполовина на полученото от над 30 други сектора увеличение на заплатите.

"Категорично трябва да се увеличат. Вече въпрос на възможности е на самата държава, на финансовите разчети, на ситуацията, в която се намира цялата страна. Този списък касаеше администрации, които са с изключително ниско заплащане начално към онзи момент", подчерта министър Терзийски.

Ниско заплащане получават и в МВР, категорични са служителите в сектора. 

Демонстрацията на униформените служители прерасна в шествие, което премина през Министерството на финансите и за кратко блокира движението по част от улиците в центъра на столицата. Недоволството завърши пред Министерски съвет, където протестиращите получиха подкрепа от колегите си на пост, които охраняват антиправителствените протести.

Снимка: Христиана Стефанова/Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback