Направление от личния лекар за PCR тест при поне 5 симптома

Това е предложението на Здравната каса

04.11.2020 | 21:20 Редактор: Искра Ангелова
Направление от личния лекар за PCR тест при поне 5 симптома

Личните лекари да издават направление за PCR тест за Ковид-19 при наличие на поне пет симптома у пациента. Това е предложението на Здравната каса за проект на договор за изменение на Националния рамков договор 2020-2022 г., изпратено до Българския лекарски съюз.

Електронно направление ще може да бъде изпращано от личния лекар до Националната здравна информационна система, а от системата ще бъде генериран уникален код на направлението, се допълва още в проекта за изменение.

След като личният лекар предостави уникалния код на пациента, болният ще трябва да го представи в лаборатория, сключила договор със Здравната каса и извършваща PCR тестове.

Предложението е публикувано на интернет страницата на БЛС.

Личният лекар ще може да издаде направлението за теста, ако пациентът има поне пет от симптомите - новопоявила се температура; новопоявила се кашлица /предимно суха/; новопоявила се силна отпадналост; новопоявила се загуба на вкус и/или обоняние; новопоявило се затруднено дишане или недостиг на въздух; миалгия; кислородно насищане по-малко от 92 на сто /или по-малко от 88 на сто за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест/ при извършване на пулсоксиметрия, ако има такава възможност, е записано в проекта.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК