Наш лекар в Германия: България бе пример, сега ръстът е извън контрол

Ситуацията би трябвало да тревожи всеки здравомислещ човек, смята д-р Монев

04.11.2020 | 11:55 Редактор: Тодор Петров
Наш лекар в Германия: България бе пример, сега ръстът е извън контрол

35-годишният Стоян Монев е лекар в болница в окръг Гютерсло. От август 2020 работи в интензивното отделение. Специализира вътрешни, инфекциозни болести и спешна медицина.

"В болницата, в която работя, за последните девет дни броят на пациентите в интензивното отделение се удвои. Нарастване ще има и през следващите две-три седмици. Това е неизбежно. Вярвам, че ако в страната не беше наложен локдаун, интензивното обслужване на всички пациенти, не само на болните от Ковид-19, можеше да се срине след 3 до 4 седмици, а плановите операции щяха да бъдат напълно спрени, за да може операционните сестри да обслужват пациентите с Ковид-19", казва той в интервю за "Дойче веле".

По думите му Германия има 35,3 интензивни легла на 100 000 жители, Италия – 8, Великобритания – 10, Белгия – 17. Имаме значително по-голям ресурс от другите и можем да поемем много повече болни, твърди д-р Монев. 

"Освен това тук сме по-дистанцирани от другите и по-дисциплинирани като общество. Това си има понякога и предимства, особено по време на пандемия. Повечето германци спазваха мерките, но имаше и едни двайсетина процента, които продължиха да празнуват в големи групи - именно те са причината за втората вълна", обясни медикът.

Той очаква повишаване на броя на заразените в следващите 2 до 3 седмици, след което вероятно щял настъпи спад заради наложените ограничения. 

"Ефектът от тях не може да се усети веднага. Без строгите мерки обаче след месец сигурно бихме имали по 100 000 нови инфекции на ден. А при такива числа здравната система би колабирала за месец", подчерта д-р Монев.

Той е категоричен, че ситуацията в България би трябвало да тревожи всеки здравомислещ човек. 

"Виждам кадри от градски транспорт, пълни заведения и дискотеки. Моите родители също ми съобщават, че около тях никой не носи маска и те са едва ли не някакви екзотични изключения в спазването на препоръките. В първата пандемична вълна България бе пример за подражание, сега обаче се намира в експоненциален ръст, който вече не може да бъде контролиран", коментира сънародникът ни в Германия.

Според него разочарованието от институциите кара българите да са недоверчиви към всичко, което идва от страна на властта. Когато става дума за пандемия обаче, трябва да се знае едно: и неефективните мерки са по-добри от никакви мерки, убеден е д-р Монев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
И най-примерните все някога се издънват! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
В големите градове хората са по-дисциплинирани Сигнализирай за неуместен коментар