Готов е прототипът на българската ваксина срещу Ковид-19

Мъжете са по-слабият пол по отношение на имунитета, заявиха проф. Чорбанов и д-р Симидчиев

03.11.2020 | 22:13 Редактор: Радостина Димитрова

Вече има прототип на българската ваксина срещу Ковид-19, а мъжете боледуват по-тежко от жените. Това заявиха в студиото на "Денят ON AIR" имунологът проф. Aндрей Чорбанов от БАН и д-р Александър Симидчиев.

PCR изследването може да хване инфекцията, когато има и когато няма симптоми, докато антигенният тест може да установи наличието на коронавирус в организма само ако вече имаме симптоми. Антигенният тест е бърз и по-евтин, но PCR-ът е по-надежден", обясни проф. Чорбанов.

По думите му, колкото повече мутира вирусът, толкова по-малка е смъртността и толкова повече хора се заразяват.

"В нашата страна явно нещо не е както трябва, щом имаме толкова висока смъртност", подчерта имунологът от БАН.

"Няма как за всички новопоявили се вируси да има ваксини, но ние вече имаме прототип на българска ваксина за коронавирус", заяви проф. Андрей Чорбанов и добави, че никой не е казал, че младите хора няма да боледуват.

"По отношение на имунитета, мъжете сме по-слабият пол. Мъжете боледуват по-тежко от вирусни заболявания", каза той.

Към неготово мнение се присъедини и д-р Александър Симидчиев, според когото е важно "да се обединим зад общи каузи, за да преборим пандемията".

"Това, което е необходимо, е по-добра комуникация и превантивно обучение на населението. Целта не е да сплашим хората, а да ги научим, защото когато разбират, те са склонни да слушат. Трябва да им се говори като на възрастни, разумни хора", поясни д-р Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

По неговите думи лечението и ваксината са две различни неща - едното е за предотвратяване на заболяването, другото е за овладяване на състоянието, но трябва да се развиват и двете.

"Медицинската професия ще се промени много в следващите години и дигиталните услуги ще помогнат за плавната промяна", каза на финала д-р Симидчиев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


3
0 rate up comment rate down comment 0
Калина
преди 3 години
След като проф. Чорбанов и неговият екип работи над 10 години върху една много любопитна ваксина за грип, естествено срещу съответното финансиране, хубаво е да знаем до къде е стигнала и има ли я в аптечната мрежа. Това ли ни чака и с ваксината за SARS-CoV-2 срещу финансиране от Институт Пастьор и исканите от държавата ПОНЕ 10 милиона лева? Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Да има някаква полза и от БАН Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
Чиновник
преди 3 години
Клас стани! Клас мирно! Кои са отсъстващи те днес? Сигнализирай за неуместен коментар