Радев: Правителството изпусна важно време за отговорни действия

Този кабинет не може да води страната през такава сложна криза, заяви президентът

03.11.2020 | 16:12 Редактор: Радостина Димитрова

Държавата е изпуснала ситуацията с пандемията от Ковид-19. Тези критики отправи президентът Румен Радев и поиска оставката на правителството.

Управляващите отговориха с нови антикризисни мерки и допълнителни 237 милиона за заплати. Така с 15% се предвижда да се увеличи възнаграждението на служителите в МВР, като допълнителни пари има и за медиците

Закъснели мерки и панически действия от страна на правителството при справянето с кризата Ковид-19. С тези критики президентът Румен Радев поиска оставката на управляващите.

"Аз многократно призовах правителството да подаде оставка с ясен мотив. Не може правителство, чиято единствена цел е собственото оцеляване, да води страната през такава криза, здравна социална, икономическа", заяви държавният глава.

В края на деня премиерът отговори на критиките с думи, но и с нови антикризисни мерки. Така президент и управляващи отново влязоха в задочен спор, този път за здравната ни система.

"Да отидеш да награждаваш и да кажеш, че трябва да си отидем, а кой да дойде? Въпреки обвиненията, ние се борим държавата да се измъкне, но хората имат нужда от подкрепа", каза премиерът Борисов.

"Докато правителството се разхождаше по всевъзможни магистрали, багери, кравеферми и т.н., беше изпуснато важно време", отбеляза Радев. 

Като антикризисна мярка и в подкрепа на всички изправени очи в очи със заплахата Ковид-19 ще бъдат отпуснати допълнително пари.

"И продължава да се размахва юмрук. С кое право, не знам. На лекарите 600 лева, медицинския персонал 360 лева, санитарите 120 лева, да ги укрепим хората да знаем защо се бият", каза Бойко Борисов.

Поисканите от премиера финансови промени, които ще са поне 237 милиона лева, трябва да бъдат заложени в бюджета за 2021 години между 1-2 четене. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК