Радев: Тази година българското общество излезе от унинието

Будителите винаги изпреварват времето си, допълва държавният глава

01.11.2020 | 12:26 Редактор: Юлия Христова
Радев: Тази година българското общество излезе от унинието

Честваме Деня на народните будители. България почита личностите, полагали основите на обществения и културен живот на страната. Празникът е създаден през 1922 г. от правителството на Александър Стамболийски.

От нашето пробуждане зависи как ще изглежда България утре, подчертава Румен Радев в поздравлението си до българския народ по случай Деня на народните будители

"На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. Почитаме достойните българи, които със слово и дело, с талант и воля отстояват добродетелта и красотата и будят съвестите. Които във всички времена се борят с користта, цинизма, посредствеността и унинието. Будителите винаги изпреварват времето си и имат трудна, често трагична съдба", посочва той.

"Просветители, духовници, книжовници, революционери, писатели и артисти, те често получават посмъртно признание. Портретите им висят в институциите и класните стаи. Свикнали сме да ги възприемаме като част от миналата слава на Отечеството.

Разговорът за будителите често е разговор за Историята. Но тази година българското общество излезе от унинието. Всеки сънародник зад граница, който показа, че българите навсякъде по света са единни в искането си за модерна и европейска България, беше будител", допълва още Радев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
7 rate up comment rate down comment 0
Rebel
преди 3 години
Пак много думи, а нищо съществено. Сигнализирай за неуместен коментар
2
10 rate up comment rate down comment 1
е стига
преди 3 години
на този няма ли кой да му каже да спре да се излага. Сигнализирай за неуместен коментар
1
10 rate up comment rate down comment 2
Тайсън
преди 3 години
СТИГА СИ РЪСИЛ ПРОСТОТИЙ , БЕ *** ... Сигнализирай за неуместен коментар