20% от болничните легла в Бургас ще са за пациенти с Ковид-19

Две линейки с пациенти са чакали снощи пред изолатора на държавната болница в Бургас близо 4 часа

03.11.2020 | 14:47 Редактор: Георги Камарашев

Увеличават двойно броя на леглата за пациенти с Ковид-19 в държавната болница в Бургас, след като вчера пациенти чакаха близо четири часа пред буферния център на здравното заведение. От РЗИ обясниха, че причината за забавянето не била липсата на легла, а огромният натиск в тези разпределителни центрове, в които работи по един екип.

Две линейки с пациенти са чакали снощи пред изолатора на държавната болница в Бургас близо 4 часа. От Спешна помощ обясниха, че те са били контактни с болни с Ковид-19, но са нямали симптоми.

"Общо взето изчакват пациенти, които ние преценяваме като неспешни. В крайна сметка ние извършваме и амбулаторна дейност да преглеждаме пациенти вместо личните лекари и затова понякога се получава забавяне", заяви началникът на "Спешна помощ" в УМБАЛ Бургас д-р Здравка Инджова.

Според директора на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров има достатъчно легла в болницата.

"Чакането в линейките не е свързано с това, че няма къде да отидат или че няма легла. Има легла! Не сме стигнали дотам да кажем, че нито една болница няма легла и няма да го приеме. Обработката на един болен е в рамките на час и половина два", увери той.

Медиците в триажния център признават, че дежурствата са тежки, а персоналът недостатъчен. Пред изолатора чака поредният пациент с Ковид-19.

"Ние сме 5 човека на кръст, всичките ми колеги са страшно натоварени. Ние не спираме да работим, денонощно. Сега сме тук, после ще отидем в инфекции. От снощна смяна сега продължавам първа смяна", каза Николай Николов, рентгенолог в триажен център в УМБАЛ Бургас.

От днес държавната болница разкрива още 50 легла. Това ще доведе до преструктуриране на дейността на цялото лечебно заведение, защото трябва да бъдат пренасочени медици от другите отделения. 20% от болничните легла в Бургас ще са за Ковид-19 пациенти.

Усложнява се ситуацията с обслужването на пациенти с Ковид-19 във Варна. Вчера двата реанимационни екипи на Спешна помощ са чакали 4 часа пред инфекциозната клиника заради струпването на много линейки. Преди седмица пациент във влошено състояние с Ковид-19 почина в линейка пред клиниката.

Днес Костадин Ангелов ще посети Бургас, за да се запознае с епидемиологичната обстановка.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0

преди 3 години
Как може в болница да се приемат хора без симптоми на Ковид? Безобразие просто! Да заемат легла, вместо наистина болни хора да бъдат лекувани! Срамота и много повече от срамота! Какво става със сградата на онкологията - КОЦ? И тя ли ще бъде за такива "болни" и псевдонуждаещи се? ...Но Господ ще въздаде, със сигурност! В тоя ред на мисли, да попитам, ако човек се разболее от наистина сериозна инфекциозна болест, като хепатит, например - къде ще бъде лекуван? Сигнализирай за неуместен коментар