Злоупотреба: Социално слаби си купуват скъпи вещи с помощи за отопление

Парите са за дърва и ток, но някои ги харчат за цигари и алкохол

03.11.2020 | 07:54 Редактор: Георги Камарашев
Злоупотреба: Социално слаби си купуват скъпи вещи с помощи за отопление

Социално слаби пазаруват с помощите си за отопление плазми, таблети и смартфони вместо дърва и въглища. Други пък изразходват парите за дрехи, храна, цигари и алкохол, става ясно от проверка на "Монитор".

Така в един от случаите в град Златарица самотен баща, живеещ с двете си дъщери на възраст над 30 години, които през живота си никога не са работили, получили общо около 1500 лв. помощи за отопление. Семейството повече от година няма ток в къщата си заради неплатени сметки.

Още на следващия ден, след като получили помощта за отопление обаче, щерките се появили облечени със скъпи дрехи, прически, професионален грим и с не един, а с по два мобилни телефона всяка. А седмица по-късно в кръчмата бащата започнал да се жалва, че помощите свършили и така и не могли да си платят 30-те лева задължение към енергото и ще стоят трета зима без ток вкъщи.

От Регионалната дирекция на Агенцията за социално подпомагане във Велико Търново уточниха, че извършват своевременно насрещна проверка на всяко подадено заявление за енергийни помощи. Те обаче не могат да контролират имащите право на помощи за какво харчат отпуснатите им средства. Сред най-честите причини за отказ на помощи за дърва са по-голям размер на дохода, наличието на фирма, наличие на втори имот, получено дарение или липса на регистрация в Бюрото по труда, добавиха оттам.

Във Варна също има десетки сигнали, че парите за енергийни помощи се харчат за друго, включително за алкохол и цигари. Това обаче трудно се установява и най-вече след сигнали на съседи или недоволни членове на семейството. При много от случаите пък се установява злоупотреба с данните, посочени в декларациите за получаване на помощи за отопление, припомниха от местните социални служби.

В Регионалната дирекция Социално подпомагане Велико Търново са подадени 11 9111 заявления за помощи за отопление. Отпуснати са 9616 помощи, а е отказано на 1974 кандидати. По общини отказите са: В. Търново 252, г. Оряховица – 174, Лясковец 128, Елена 187, Златарица – 109, Павликени – 236, Сухиндол – 17, Свищов – 416, П. Тръмбеш – 204, Стражица 201, сочат данните на Агенцията за социално подпомагане.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
Полицай
преди 1 година
Един месец след като им дадат парите,да минат проверяващи ,но от друг град и да проверят колко дърва са закупени и билета за дърва.Ако няма такива да се санкционират с 50 000 лв глоба,а не да взимат пари и после ходят с каруци да режат и крадат дърва от гората. Това е всяка година. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
София
преди 1 година
Тодор Евтимов също е регистриран и от години получава пари,а живее заедно със семейството на сина си,който е интернет доставчик с всикоси доходи и съвсем не е социално слаб,и ползват едно парно за отопление на къщата,така семейството на интернет доставчика се отоплява с парите ,които получава бащата. А има наистина хора,които се нуждаят от такива помощи,но когато бившия или настоящия кмет стоят зад гърба ти всичко е възможно, Златарица е най корумпираната община в България Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Д.ИВАНОВА
преди 3 години
Елементарно.Как да не могат да се контролират ? Никакви пари в брой да не се отпускат-това е груба грешка ! С/у личен документ и служебна бележка се получават дърва,газ,разплащане ..И така всичко е целево.Като си продадат дървата-да мръзнат ! СИСТЕМАТА Е КАЛПАВА-тежка бюрокрация и огромна администрация от"СПЕЦИАЛИСТИ" Не сте си свършили работата уважаеми дами и господа ! Сигнализирай за неуместен коментар