Нови помощи за малкия и средния бизнес

Как се справят българските предприемачи по време на кризата от коронавирус?

02.09.2020 | 20:40 Редактор: Калина Донкова

Малките и средните предприятия у нас все още търпят загуби от кризата с Ковид-19. В тази връзка стартираха две нови инициaтиви в помощ на бизнеса у нас.

Ресорната агенция започва кампания за безвъзмездна финансова помощ по ваучерна схема за услуги за информационни и комуникационни технологии на малки и средни предприятия. Инициативата се финансира от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност“. Кандидатите трябва да подадат електронно генериран формуляр през Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейския съюз. Предвидените помощи са на стойност от около 10 милиона лева. Те ще бъдат разпределени между 450 предприятия с ваучери: за 5000 лв. за изготвяне на уебсайт или приложение, и за 20 000 лв. за дигитален маркетинг и кибер и информационна сигурност. Програмата има за цел да подкрепи дигитализацията на българските предприятия.

И Концепцията за подкрепа и облекчаване на дейността на сектора на МСП цели да създаде среда, в която предприемачи и семейни предприятия могат да преуспяват и предприемчивостта се възнаграждава. Повече за финансовите помощи и какво е състоянието на бизнеса у нас разказа Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия в студиото на "Директно''.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Бранимир Морфов
преди 3 години
Интервюто е лишено от водещ журналист. Липсва познаване с информацията за програмата за която говори господин Таков. Например, ваучерната схема за 450 предрпиятия е разпределена 90 за ТИП 1 (5,000 лева) и 360 за ТИП2 (20,000 лева). Защо е направено това решение е неясно. Кандидатите само за първия час бяха 1000 . Сега до края на Септември ли ще се чака, като още в края на първия ден вече кандидатурите няколко пъти надвишаваха отпуснатите ваучери? Сигнализирай за неуместен коментар