Пламен Димитров, КНСБ: Трябва да се харчи повече!

Разходите трябва да бъдат два пъти повече, но насочени към фирмите

02.11.2020 | 18:42 Редактор: Таня Харизанова

Най-големият бюджет, който България е имала като разходи досега, в последните 30 г., това са 52 млрд. лв. разходи, което надхвърля 42 % от БВП. Това каза в предаването "Опорни хора“ президентът на КНСБ Пламен Димитров по повод новия бюджет за 2021 г.

Дали трябва да се харчи толкова? Трябва да се харчи още повече. Защо? Когато частното потребление е в колапс, а то е второ тримесечие в това състояние, единственият фактор, който влияе на макро ниво са правителствените разходи, смята Пламен Димитров.

Затова и всички държави членки на ЕС правят това. И го правят в пъти повече от нас. Даже малко се харчи, защото това е 2% от БВП. Германия харчи 8 % от нейния БВП за социални и икономически мерки, допълва президентът на КНСБ.

Разходите трябва да бъдат два пъти повече и то насочени към фирмите. Говоря за този пакет от 3 млрд. лв. ориентиран към хората за справяне с коронакризата.

Основната критика е там, че до предприятията не стигна ликвидност, не стигнаха и пари, които трябваше да ги подкрепят през различни кредитни или безлихвени схеми.

През 2020 г. харченето е малко, затова през 2021 трябва да стане по-голямо.

Надбавките от 50 лв. на пенсионерите можеше да започне от началото на годината и да не създава такива спекулации, че се купуват гласове, категоричен е Пламен Димитров.

Мерките за малките пенсии, за тези, които са под прага на бедност, трябва да бъдат изпреварващи, за да може накрая минималната пенсия да я сложим над прага на бедност.

Относно "трите златни години“ за пенсиониране, с нас и в Тристранния съвет не е обсъждана тази тема, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Цялото интервю с президента на КНСБ можете да гледате във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК