PISA: Българчетата са сред едни от най-нетолерантните

75% от децата имат предразсъдъци и не харесват чужденци

08.11.2020 | 14:20 Редактор: Тодор Петров

Българските ученици са сред едни от най-нетолерантните към чужди култури, показва проучване на Програмата за международно изследване учениците - PISA. 

Оказва се, че българчета знаят чужди езици, но са сред най-нетолерантните в света към мигрантите.

"Тези чужди езици се преподават по такъв начин, че го учиш и заминаваш в чужбина да работиш нещо. Не го учиш, за да разбереш другата култура. Не го учиш, за да разбереш света по някакъв начин на другия, да осъзнаеш колко е ценен", обясни психологът Алексей Пампоров.

Проблемът идва както от образованието, така и от самото общество, смятат специалистите. Произвеждаме един малък елит от много умни деца и всичко друго отива по дяволите, отбеляза Пампоров. 

Резултатите от PISA по думите му, хващат това, че 75% от децата имат предразсъдъци, не харесват чужденци. Изследването показва, че ние живеем капсулирано в един малък национален балон.

Учениците трябва да бъдат научени да мислят критически и да как да работят в екип, добавят експертите. Непоносимостта към различните, за съжаление, е част от нашето ежедневие. Преди месец в Пловдив ученици нападнаха връстници заради хомофобски предубеждения. 

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
1 rate up comment rate down comment 1
Загрижен гражданин
преди 3 години
Мисля, че статията и писа са просто ЛГБТ ориентирани организации, ровещи се в задния двор на всеки. Разбирайте го както ви харесва. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Не виждам нищо лошо всеки да харесва който си прецени Сигнализирай за неуместен коментар