Хотелиерите се подготвят за празничния декември при строги мерки

Тази година имало запитвания, но не и реални резервации

01.11.2020 | 16:33 Редактор: Юлия Христова

Въпреки извънредните мерки и Ковид кризата, хотелиери и ресторантьори вече правят планове за празничния декември. Велико Търново и живописното село Арбанаси традиционно са едни от най-предпочитаните дестинации за Коледа и Нова година. Хотелите вече са изготвили предложенията си за двудневни, тридневни и четиридневни пакети, като тази година цените са намалени с около 10 процента.

Виолета Райкова от няколко години е управител на хотелски комплекс в Арбанаси. В момента се подготвят за зимните празници като спазват всички изисквания на здравните власти.

"Хората са малко по-предпазливи от гледна точка на резервациите. Абсолютно всички правила ще бъдат спазени и те се спазват от момента, в който настъпи пандемията и всички хотели, получихме указания от РЗИ. Съответно ние спазваме тези правила, за да може, когато клиента пристигне в хотела, да се чувства спокоен, че до някаква степен може да бъде изолиран тук и защитен“, казва тя. 

Освен за цените на пакетите и отстъпките, клиентите питат и какво ще се случи с платените куверти, ако случайно се въведе извънредно положение и от бранша са принудени да затворят.

"Тази година имаме само запитвания, но не и реални резервации. Ако някой си предплати новогодишен куверт, но заради карантина, заболяване или нещо друго, няма възможност да присъства на това парти, той ще има възможност през следващите 5-6 месеца да се възползва от куверта", посочва Петър Стефанов от БХРА.

Хотелиери и ресторантьори казват, че тази година загубите им излизат на около 90% в сравнение с 2019 г. Не крият притесненията си, че декември може и да не е толкова успешен, но все пак имат надежда за светли празнични дни и доволни клиенти.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК