Магазини, заведения и търговци са на ръба на оцеляването

Хората се притесняват не напускат домовете си, някои преминаха на онлайн покупки, казват те

01.11.2020 | 15:09 Редактор: Юлия Христова

След затварянето на клубовете и дискотеките, ресторантьорите също се притесняват, че няма да издържат и ще се стигне до фалити.

Йордан е управител на магазин за спортни дрехи в централната част на Шумен. Казва, че в магазина се спазват всички противоепидемични мерки, но в последните месеци оборотите чувствително са намалели, а отливът на клиенти е осезаем.

"Хората се притесняват не напускат домовете си, някои преминаха на онлайн покупки, но както знаете едно е да изпиташ тръпката на физическия магазин, да влезеш да си купиш нещо, съвсем друго е да си го купиш онлайн. Със сигурност наблюдаваме спад в оборотите на магазина, тук специално", обяснява той.  

Подобна е ситуацията и в заведенията, където спадът в оборота е близо 40 на сто.

"Браншът доста зле пострада. Работихме с намален капацитет на 50%, а сега, когато трябва да разделим не маса от маса, а стол от стол, капацитета се намали още. Около 30% от капацитета на едно заведение е запълнен", посочва председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе Красимир Иванчев. 

А въвеждането на вечерен час може да доведе до масовото им затваряне, казват от бранша. Фризьорските салони също имат по-малко клиенти. Затова бизнесът настоява за помощ от държавата. Ако кризата продължи по-дълго, прогнозите са за масови фалити.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Хем не спазваме мерки, хем си седим вкъщи... Излиза, че тези, които спазват мерките са платежоспособните клиенти. Сигнализирай за неуместен коментар