12 млрд. лв. безвъзмездно и 4 основни стълба в Плана за възстановяване

Той бе подробно представен от вицепремиера Томислав Дончев

30.10.2020 | 19:10 Редактор: Тодор Петров

Инвестиции в образованието, здравеопазването, енергийната ефективност и дигитализацията. Това са основните акценти, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост на България. 

Заради пандемията от Ковид-19 проектът беше представен онлайн от вицепремиера Томислав Дончев. В рамките на 40 минути, помагайки си с редица, данни, цифри и цитирайки музиканти и мисли на анимационни герои, Дончев представи Националния план за възстановяване и устойчивост.

"Джон Ленън беше казал, че животът е това, което ни се случва докато правим планове за бъдещето. Казал го е, защото не е запознат с думите на друг класик - Мечо Пух, който беше казал, че когато не знаеш къде отиваш, винаги отиваш другаде", отбеляза вицепремиерът. 

Чрез плана страната ни ще има достът до 12 млрд. лева безвъзмездно грантово финансиране и 9 млрд. лева заем при необходимост. Предвидените средства са разделени в 4 основни стълба. 

Инвестициите в пътна и железопътна инфраструктура ще продължат, увери вицепремиерът Дончев. Най-много средства - близо 4,5 милиарда лева, ще бъдат насочени към енергийна ефективност и зелена икономика. Над половин милиард лева ще бъдат инвестирани и в модернизация на електроенергийния системен оператор. 

"Не бива да свеждаме програмата до опаковане на сградите с изолация и смяна на дограмите. Ние трябва да мислим за разполагане на слънчеви колектори, на фотоволтаични системи, там където може използване на други авангардни решения", подчерта Дончев. 

Решенията за модернизация през следващите 6 години са насочени също така и към дигитализацията. Предвидено е всеки лист хартия, който е в държавната администрация, да бъде сведен до машинно четим формат. Заложени са и инвестиции в образователния процес, здравеопазването и социалната политика. 

Представеният Национален план за възстановяване и устойчивост не е окончателен. Крайният срок за неговото представяне пред Европа е 30 април 2021 г.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Естествено е ГЕРБ и бат Бойко да драпат да си изкарат мандата и да няма оставки...тези пари трябва да се разпределят подобаващо...дано за обикновенните хора е по-голямото парче от баницата. Сигнализирай за неуместен коментар