Дончев: България е сред шампионите с най-нисък дълг от държавите в ЕС

Мярката 60 на 40 остава един от основните спорове между правителство, синдикати и бизнес

27.10.2020 | 17:59 Редактор: Георги Камарашев

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди проектобюджета за догодина на петчасово онлайн заседание. Мярката 60 на 40 остава един от основните спорове между правителство, синдикати и бизнес. Синдикатите искат увеличаване на максималния осигурителен доход, настояват и за по-висока минимална заплата, работодателите са против. От Асоциацията на индустриалния капитал са притеснени и от заложения 10 милиарда дефицит.

В Министерския съвет се проведе брифинг с вицепремиера Томислав Дончев и представители на няколко министерства, заради рамката на бюджета. 

Дончев беше категоричен, че държавата се грижи за приоритетните си сектори.  

"Продължаваме да бъдем сред шампионите с най-нисък дълг от държавите от ЕС", подчерта вицепремиерът.

"Днес е даден шанс за институционален дебат върху един от най-важните закони в държавата – закона за държавния бюджет. Институционален, с участие на най-важната политическа фигура в държавата – президента. От днес имаме устен коментар за бюджета и ние няма да пропуснем повода да участваме в този дебат, отразявайки не просто нашата гледна точка, но и подкрепяйки позицията си с числа, с аргументи. Този дебат е поне толкова важен, колкото е дебатът в залата на Народното събрание", каза той.

Дончев сравни критиката на Радев с "Котката на Шрьодингер", която е хем жива, хем не е. "Той едновременно подписва одобрение на бюджет 2021 и го критикува, наричайки го "разочароващ"."

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК