Борисов: Не залитайте със забраните, искам всеки човек и бизнес да бъде обгрижен

Премиерът постави специален акцент върху образователната система

30.10.2020 | 15:07 Редактор: Тодор Петров

България ще купи ваксина срещу коронавирус само след одобрение от депутатите в Народното събрание. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след онлайн съвещание с членовете на кабинета.

Да бъде приложен по-гъвкав подход във всяка една сфера на социално-икономическия живот у нас, така че тя да може да функционира максимално пълноценно в условията на пандемия, разпореди той.

"Искам да не залитате в най-лесното - заповеди за забрани. Искам точно обратното - всеки човек да бъде обгрижен, всеки един бизнес, затова от вас изисквам тази гъвкавост!", категоричен e Борисов.

Той нареди всеки от министрите, независимо за коя сфера отговаря - образование, спорт или култура, да е в непрекъснат контакт с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, за да може да се предприемат нужните мерки с цел безопасно провеждане на дейности в контекста на изискванията за ограничаване на разпространението на Ковид-19.

В рамките на онлайн съвещанието министър-председателят Борисов постави специален акцент върху образователната система. Той поиска здравният и образователният министри да предложат решение за продължаването на извършването на образователния процес в условията на кризата от коронавируса. 

Целта е след изтичане на двуседмичния срок в сега действащата заповед на министъра на здравеопазването по отношение на училищата, да бъде прилаган локален подход в зависимост от решенията на областните щабове,  епидемичната ситуация (достигнатите прагове) и предложенията на училищата. При университетите решенията ще бъдат взимани от академичните ръководства.

Премиерът разпореди също Министерството на здравеопазването и Регионалните здравни инспекции да засилят контрола върху карантинираните. 

"Ако всички контактни се затворят и не излизат, заразяването се спира. И когато контролът за спазване на карантината се следи от компетентните органи, мерките дават ефект, овладява се заразяването", настоя Борисов.

"Много бързо хората забравят кризата - те забравиха свинския грип, птичия грип, африканската чума, а след тях остават само сметки. А този път сметката ще бъде много дебела" подчерта премиерът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 седмици
"...всеки човек да бъде обгрижен, всеки един бизнес, затова от вас изисквам тази гъвкавост!" -прав е човека, иначе ще стане по-лошо... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
иво
преди 4 седмици
бла бла приказки, бяга от отговорност, за какво е държавата, да играе тенис с кметовете.... Сигнализирай за неуместен коментар