На полицаите и пожарникарите им писна, готви се национален протест

Намират увеличението на заплатите с 10% за обидно

27.10.2020 | 14:21 Редактор: Тодор Петров

Полицаите и пожарникари вече са в готовност за национален протест в началото на ноември. Продължават щафетните протести в различни градове с искане за увеличаване на заплатите и за техния сектор, който е изключен от останалите на първа линия в борбата с Ковид-19.

В бюджета за следващата година е заложено служителите на МВР да получават с 10% по-високи заплати. Според полицаи и пожарникари това увеличение е обидно на фона на 30%  ръст на възнагражденията в други 30 сектора. 

Те получават по-голямо увеличение с мотива, че са "на първа линия" в борбата с пандемията. В този списък на финансовия министър обаче не попадат нито полицаите, нито пожарникарите. 

"Същият този финансов министър беше министър на здравеопазването съвсем до скоро и би трябвало много добре да знае, че точно служители на МВР провеждаха мерки, разписани в негови заповеди в борбата с пандемията от ковид", заяви Валентин Попов от МВР.

А пожарникарите включиха сирените на недоволство и заплашиха с протести, ако не седнат на масата на преговорите с ръководството на МВР. Същите настоявания имат и полицаите. До 8 ноември полицаите ще продължат с протестите по места, към които се включват и част от пожарникарите.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК