Русенският университет минава онлайн, някои студенти - недоволни

Засега мярката е наложена за период от 2 седмици

27.10.2020 | 14:10 Редактор: Ивет Арабова

Студентите от всички специалности и филиали на Русенския университет минават на онлайн обучение. Засега мярката важи до 8 ноември. Някои студенти обаче не са съгласни да учат по този начин. 

Джанин е студентка в първи курс. Учи за медицинска сестра. Днес присъства на първата си лекция онлайн и не е съгласна с електронната форма на обучение. 

"За нашата специалност се налага да има и практически упражнения, които няма как по време на тази обстановка да се провеждат, клинични практики в болницата, още повече. И това може би ще ни дърпа малко назад", споделя Джанин. 

Преподаватели и студенти работят в синхронен и в асинхронен режим. 

"Връзката е виртуална жива, преподавателят е с камера и с микрофон, влиза във виртуалната класна стая, споделя презентация, учебен ресурс, който ще използва. Студентите също влизат с имена и факултетен номер и всичко си е същото, както в присъствената форма", обясни преподавателят в катедра "Компютърни системи и технологии" доц. Галина Иванова.

Провеждането на лекции и упражнения онлайн засега ще продължи 2 седмици. Към момента само два от факултетите на университета бяха преминали на онлайн обучение. 

"В последните няколко дни имаме четирима преподаватели, които са контактни с лица с положителни проби и един студент. Заразени нямаме на този етап, дано и да нямаме", подчерта ректорът на Русенския университет "Ангел Кънчев" чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев.

В университета се обучават над 7000 студенти. Възможно е, ако положението около коронавируса се влоши, периодът от 2 седмици да се удължи.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК