fallback

БАЗ и СЗБ скочиха: Манипулирани данни демонизират развлекателния бранш

Разпространиха остра декларация срещу затварянето на заведения

26.10.2020 | 10:00 Автор: Тодор Петров

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България излязоха с остра декларация. Те изразяват възмущението си от "манипулативното представяне на данни" с твърдението, че 41,88% от тестовете, направени в нощните заведения, са положителни.

"В същото време от данните става ясно, че от началото на пандемията с Ковид-19 има 2 огнища, при които са тествани 117 човека, като 49 от тях са положителни. По наша информация, въпросните 2 случая на персонал с положителни тестове са още от периода преди отварянето в късната пролет на годината при подготовката на заведенията за работа. Подчертаваме – преди да са отворени, преди да заработи вентилацията и преди в тях да се допускат клиенти. И преди да бъдат прецизирани правилата за работа", настояват от БАЗ и СЗБ.

"Категорично възразяваме срещу тази откровена манипулация, използвана в момента за аргументиране затварянето на нощните заведения по решение на отделни кметове и регионални щабове", се подчертава в позицията им. 

Според тях засилените проверки през последните дни също доказват, че съществени и масови нарушения не се констатират. От 3000 проверки в търговски обекти имало констатирани 10 нарушения. 

"Недоумяваме от целенасочените опити за демонизиране на развлекателния бранш. От началото на пандемията демонстрираме отговорност и правим всичко възможно за осигуряване на безопасна среда и спазване на всички мерки. Нещо повече – ние сами предлагаме нови и нови мерки, за да запазим здравето на хората и препитанието на служителите си", се казва в декларацията на БАЗ и СЗБ.

Отново обаче били поставени в ситуация, в която препитанието на служители им е поставено на карта. А в цялото публично говорене този факт удобно се пропускал. 

"Затова остро осъждаме едноличните решения на отделни кметове за затваряне на заведения и намаляване на работното време, независимо че повечето колеги взимат нови и нови мерки, работят с минимален капацитет, персоналите носят маски, ползват се дезинфектанти, мери се температура. Търпят се огромни ограничения и загуби, за да се запазят работни места и да се спасят инвестиции", заявяват от БАЗ и СЗБ.

"Заявяваме готовност да защитаваме служителите си с всички позволени от закона средства, включително колективни искове, искове за дискриминация, искове за нанесени щети и пропуснати ползи", предупреждават ресторантьорите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback