Домът в Церова кория под карантина, болните - изолирани на отделен етаж

10 курсанти от Военния университет във Велико Търново също са заразени

25.10.2020 | 13:35 Редактор: Ивет Арабова

Огнище на Ковид-19 в Дома на възрастни с умствена изостаналост във великотърновското село Церова кория. На 23 октомври в социалното заведение са регистрирани 18 заразени потребители и персонал, а днес има нов случай. Състоянието на заболелите е стабилно, няма хоспитализирани, домът е поставен под карантина. Десет курсанти от Националния военен университет във Велико Търново също са с положителни PCR тестове. 

Преди два дни 6 души от персонала и 12 потребители от Дома за лица с умствена изостаналост и преходното жилище "Надежда“ към него в Церова кория дават положителни проби на Ковид-19. Веднага социалното заведение е поставено под карантина, болните са изолирани на отделен етаж и им е предписано лечение.

 

"Всичко е под контрол, заедно сме направили организация с РЗИ-Велико Търново. Има персонал, който е в дома, домът е карантиниран, всички домуващи се обслужват с всичко, каквото е необходимо, спазва се дезинфекция, нямат температури, имаме си добра организация", обясни директорът на дирекция "Здравеопазване и социални дейности" в Община Велико Търново - Росица Димитрова.

Репортерска проверка в Церова кория показа, че сред жителите на селото няма паника. 

"Аз въобще не се притеснявам, цяла Европа съм обиколил и не съм слагал маска. Всички го прекарахме вируса, още преди да си го измислят. Аз бях в село и го прекарах - с 60-градусова ракия, с чай и с мед", сподели Иван Вантев от Церова кория.

Установените с положителен резултат курсанти от Националния военен университет във Велико Търново са без симптоми, в добро здравословно състояние и са изолирани в Медицинския пункт на Военния университет. Нараства броят на хоспитализираните в областната болница в Габрово. Към момента заразените там са 22-ма, а капацитетът на леглата в инфекциозно отделение е 30. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК