Жена почина, след като 5 пловдивски болници ѝ отказаха лечение

Недостиг на места е една от причините тя да не бъде приета в лечебно заведение

22.10.2020 | 18:34 Редактор: Георги Камарашев

Пет пловдивски болници отказаха лечение на пациентка със съмнения за коронавирус, сигнализираха нейни близки. Жената е починала часове по-късно в последната болница, до която са стигнали. Недостиг на места е една от причините жената да не бъде приета в лечебно заведение. 

Майката на Мирела имала хрема и кашлица, три дни по-късно състоянието ѝ се влошава. Личният лекар ги насочва към Бърза помощ заради съмнение, че е заразена с Ковид-19. След като медиците я преглеждат и изписват, близките на пациентката сами решават да посетят спешното отделение на университетската болница "Свети Георги".

"Излизаха и казваха, че или нямат места, или нямат реаниматор, нямало кой да я интубира, тя в едните болници не е била толкова зле, на другите ти казват, че тя е много зле, просто и ние не знаехме на кой и на какво да вярваме", разказа дъщерята на починалата жена.

Пациентката е с тежко хронично белодробно заболяване и е транспортирана до другите три лечебни заведения в много тежко състояние. От там обясняват, че не са я приели, защото тежките случаи се поемат единствено от болница "Свети Георги", които дават дежурства за интензивно лечение и където другите болници командироват лекари, за да се успяват с лечението им.

"След отказване на всички болници просто сутринта в събота ни беше последната надежда "Св. Пантелеймон". За съжаление късно я приеха, всички часове си дадоха отражение и на нея, и на здравето ѝ", обясни дъщерята на починалата.

Въпреки съмненията за Ковид-19 направеният PCR тест на жената се оказва отрицателен. 

"Причината е спиране на сърцето и дихателна недостатъчност, така е записано в епикризата. За съжаление тя е имала придружаващо хронично заболяване, което също е оказало въздействие върху общото състояние на жената", каза управителят на МБАЛ "Св. Пантелеймон" Пловдив д-р Константин Сапунджиев.

Здравната инспекция в Пловдив извърши проверка по случая. Проверка прави и Окръжната прокуратура - Пловдив.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК